Bystřice, nebo také Fichtenbach či Fuschova Huť, je místo opět obklopené tichem. Místo, které před sto lety žilo, může dnes nahánět husí kůži.

Vesnice, kdysi plná skláren a brusíren, která byla za první republiky oblíbeným turistickým místem, dnes neexistuje. Turisté, kteří na Bystřici zavítají v současnosti, narazí pouze na zbytky z období sklářství a oprýskanou budovu bývalé roty pohraniční stráže.

Slavnostní otevření pivovaru v Domažlicích.
FOTO, VIDEO: Hořké a chutné, takové pivo točí v otevřeném pivovaru v Domažlicích

Ještě před válkou zde žilo 331 obyvatel, z toho 221 Němců a 97 Čechoslováků, fungoval tu hostinec a nacházel se tu i zámeček, který kdysi vznikl přestavbami panského domu za hrabat Kinských. Ovšem nástup komunismu udal Bystřici zcela jiný směr. Ves se ocitla v zakázaném pásmu a o její zdemolování se postarala těžká technika v letech 1955 a 1956 a ze zámku Kinských vznikla již zmíněná rota pohraniční stráže.

MINCE A PENTAGRAMY

Dnes rota, která jako jediná zůstala po demoličních nájezdech komunistů, způsobuje mrazení a jitří fantazii. To potvrzují slova Petra Dufka z Újezda u Domažlic, který navštěvuje opuštěná, záhadná a strašidelná místa nejenom na Domažlicku.

„V lesích nedaleko Babylonu u Bystřice jsem měl vysloveně nepříjemné pocity. Je to místo s negativní energií. V prostorách bývalé posádky už jsem se byl podívat. V jedné místnosti jsem našel svíčky, kamínky a nějaké mince a také pentagramy. V minulosti se tam zřejmě konaly různé satanské rituály, pravděpodobně tam probíhají i nadále,“ zmínil Dufek s tím, že hodlá budovu bývalé roty opět navštívit. Ovšem nemíní se pustit jen na ledajakou návštěvu. Hodlá totiž na místě rovnou přespat.

„V současné době jsem neměl tolik času kvůli škole, ale jakmile ho bude více, hodlám to napravit. Dokonce bych si chtěl pořídit i nějaké vybavení a zlepšit dokumentaci paranormálních jevů,“ pokračoval Dufek.

Požár pole a kombajnu.
FOTO: Hořela pole i zemědělský stroj

Své zálibě se věnuje už od puberty. Aktivně vyhledává zajímavá a děsivá místa v Česku, na kterých má údajně strašit. Již v roce 2016 měl na svém kontě zhruba dvacítku tajuplných míst a osobně považuje za nejpůsobivější lokalitu známý ‚hřbitov bláznů‘ v pražských Bohnicích. Ovšem cizí mu nejsou ani tajemná místa na Domažlicku. „Své kouzlo má určitě opuštěná textilka v Domažlicích ve Vodní ulici a také opuštěný kostel svaté Barbory, kam mám v plánu opět vyrazit,“ zmínil Petr Dufek.

Nicméně paranormální jevy Petrovi nejsou cizí.

„Moje matka měla ještě jako malá známou, která se oběsila. Po dlouhé době se rozhodla to místo navštívit, já byl zrovna sám v patře, když jsem najednou silně pocítil, že tam někdo, zřejmě ta paní, je. Požádal jsem ji, ať dá nějaké znamení. Z ničeho nic se ozvala z koše hrozná rána, ten koš se otočil o 180 stupňů a pak se ještě chvíli tak jako houpal. To byl asi můj nejsilnější zážitek,“ řekl na závěr.