Tradičně je Liga odpadů rozdělená do dvou kategorií. Do tisíce obyvatel, kde zvítězilo město Boží Dar, a nad tisíc obyvatel, kterou vyhrály Františkovy Lázně. Soutěž pravidelně pořádá Karlovarský kraj, EKO KOM, ASEKOL a ELEKTROWIN. Cílem je zapojit více samosprávy měst a obcí do odpadového hospodářství. „Karlovarský kraj je krajem, kde mají občané v třídění velké rezervy," řekla zástupkyně EKO KOMu Martina Vrbová s tím, že přestože se samosprávy i občané snaží třídit a rok od roku se Karlovarský kraj lepší, stále patří do horšího průměru.

Všeobecně se ale podle všech organizátorů klání dá hovořit o tom, že lidé v Karlovarském kraji třídí více a zájem o šetření přírody se stále zvyšuje. „V loňském roce jsme v kraji zaznamenali ve sběru drobného elektra nárůst o šedesát procent," uvedl za neziskovou organizaci ASEKOL Jaroslav Labík. „To svědčí o tom, že lidé v kraji mají o třídění elektroodpadu zájem."

V loňském roce se podle společnosti ELEKTROWIN v Karlovarském kraji vybralo 770 tun elektra, což je 2,58 kilogramu na osobu. Přitom nejlepší Liberecký kraj sesbíral 6,19 kilogramu na osobu.

„Soutěže se automaticky účastnily obce zapojené do systému třídění odpadů," informovala mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková s tím, že kraj podpořil vítězné obce částkou šedesát tisíc korun, za druhé místo si zástupci odnesli třicet tisíc korun a třetí místo kraj ohodnotil deseti tisíci korun.

A jak s šedesáti tisíci korunami naloží vítěz a také obhájce titulu z loňského roku v kategorii do tisíce obyvatel Boží Dar? „Finanční částka půjde zpět do odpadového hospodářství," řekl starosta Božího Daru Jan Horník.

Součástí slavnostního vyhlášení v klášteře premonstrátů v Teplé bylo také vyhodnocení dvou podsoutěží. „Ve sběru drobného elektra si nejlépe vedlo v kategorii do tisíce obyvatel město Přebuz a nad tisíc obyvatel město Jáchymov," přiblížila Jana Pavlíková. Ve sběru velkých spotřebičů byly nejlepší obec Okrouhlá a obec Velká Hleďsebe.

Výsledky Ligy odpadů

EKO-KOM LIGA ODPADŮ

Kategorie do 1000 obyvatel

1. místo: Boží Dar

2. místo: Poustka

3. místo: Tuřany

Kategorie nad 1000 obyvatel

1. místo: Františkovy Lázně

2. místo: Kraslice

3. místo: Velká Hleďsebe

ASEKOL EZ LIGA 2016

Kategorie do 1000 obyvatel

1. místo: Přebuz

2. místo: Nebanice

3. místo: Šemnice

Kategorie nad 1000 obyvatel

1. místo: Jáchymov

2. místo: Kraslice

3. místo: Plesná

ELEKTROWIN

Kategorie do 1000 obyvatel

1. místo: Okrouhlá

2. místo: Nebanice

3. místo: Velichov

Kategorie nad 1000 obyvatel

1. místo: Velká Hleďsebe

2. místo: Lomnice

3. místo: Jáchymov