V rámci něj bude v Aši a Selbu k vidění přehlídka atraktivních přeshraničních akcí, jako jsou festivaly, koncerty a řada dalších sportovních a kulturních akcí.

Projekt, do kterého se chce aktivně zapojit také město Aš, nyní získal na naší straně významnou podporu. Město Aš s Karlovarským krajem uzavřelo totiž memorandum o partnerství. Za Karlovarský kraj memorandum podepsala hejtmanka Jana Vildumetzová, za Aš starosta Dalibor Blažek.

„Pro ašskou radnici je tato podpora velice důležitá. Bavorská strana je totiž na tento projekt dobře připravena. Bavorská vláda přijala balíček opatření pro Bavorsko-české týdny přátelství Selb 2023 už v lednu tohoto roku a dohodla se na konkrétním konceptu podpůrných a investičních opatření ve výši přes 200 milionů korun,“ informoval tiskový mluvčí Aše Milan Vrbata.

Na české straně je situace jiná. Na projekt zatím nejsou uzavřeny žádné finanční prostředky, na české straně nebylo ani oficiálně pro Selb určeno partnerské město.

„V rámci projektu budou prováděny v Selbu stavební záměry, které povedou k rozvoji cestovního ruchu. Bude se jednat například o výkup a následnou modernizaci nádraží v Selbu, úpravu jeho okolí, vybudování parkovišť, úpravy parků, stavbu cyklostezky a tak dále,“ vylíčil mluvčí.

K naplňování tohoto cíle byla založena prováděcí obecně prospěšná společnost Selb 2023 gGmbH, jejímž většinovým společníkem je Svobodný stát Bavorsko. Vyvrcholením projektu Selb 2023 má být na jaře 2023 celkem 12 týdnů trvající přehlídka atraktivních přeshraničních akcí. Bude se jednat o řadu festivalů, koncertů, scenáristických soutěží, sportovních, kulturních a společenských projektů, přírodně-zážitkových akcí a mnoho dalšího. Všechny akce mají do regionu přivést velký počet návštěvníků.

„Aš jako nejbližší partner a soused města Selb má eminentní zájem se do tohoto projektu zapojit. Některé záměry již máme připraveny ve stadiu stavebního povolení. Jde například o Park historie, což je celková obnova území mezi radnicí a Okružní ulicí. Jiné pouze ve studiích. Zajímavá by pro nás byla například spolupráce se Správou železniční dopravní cesty na přebudování hlavního nádraží a jeho okolí na moderní vlakový a autobusový terminál, který by navázal na projekt revitalizace železniční tratě Aš – Selb,“ konstatoval Milan Vrbata.

Pro takto zásadní plány, které je třeba připravovat roky dopředu, ale musí město Aš vědět, zda s partnerstvím Ministerstvo pro místní rozvoj počítá a zda je podobně jako bavorská vláda v Selbu také finančně podpoří. Pro celý Ašský výběžek je tento projekt dobrou šancí minimálně z pohledu rozvoje cestovního ruchu.

Ilustrační foto.
Nelegálně nabízeli výhodnější smlouvu