Úřad dokonce kvůli tomu uspořádal seminář, kde přednášející přesvědčovali představitele větších měst o výhodách centrálního vytápění.

Podstatnou roli v rozhodování o druhu topení hraje ekologie.

„Centrální vytápění má výrazně nižší a kontrolovatelné emise oproti lokálnímu vytápění," tvrdí Josef Karafiát z konzultační a auditorské společnosti, jež je zaměřená na systémy zásobování teplem.

„Chtěli jsme dát informace o tom, jaké mohou být neblahé dopady vyčlenění z tohoto systému," vysvětlil smysl semináře náměstek karlovarského hejtmana Jaroslav Borka.

Karlovarský kraj a radnice tak reagují na pokusy z poslední doby, kdy se některá bytová společenství chtějí o vytápění postarat vybudováním vlastní kotelny. Od toho si slibují především finanční úspory.

Kromě složité legislativy to podle odborníků přináší i některé nevýhody.

„Cena tepla z domovních nebo etážových kotelen obvykle není kalkulována, není totiž třeba licence na výrobu a prodej tepla, a nezřídka je zaměňována za cenu nákupu zemního plynu," upozorňuje na úskalí Karafiát.

Vyúčtování za teplo se pak může zdát příznivější, ale část nákladů je schovaná v jiných položkách.

„Náklady na provoz plynové kotelny bývají obvykle pouze rozúčtovány, přičemž část položek je zahrnuta do nákladů souvisejících s provozem a správou vytápěného objektu," poznamenal Karafiát.

„O vlastní kotelnu se zajímáme už delší dobu, musíme to ale pořádně propočítat, chodovská cena je podle mne dost přemrštěná," řekl předseda nájemníků jednoho z panelových domů v Chodově.

Právě tam se o ceny tepla a teplofikační majetek vede boj, který už řadu let řeší i soudy. Výběrové řízení na dodavatele tepla tam před časem vyhrála Sokolovská uhelná (SUAS), ale zatím stále nemá potřebnou licenci.

„Energetický regulační úřad ji dosud současnému dodavateli neodebral," vysvětlil starosta Chodova Josef Hora.

Dodavatele by rádi změnili i v Sokolově a okolních obcích. Nelíbí se jim kalkulace ceny z Elektrárny Tisová. Dodávky ze SUAS jsou tak jednou z možných variant.

Že by teplo ze SUAS proudilo i do Ostrova, jako možnost za určitých okolností připustil i generální ředitel Ostrovské teplárenské Radek Havlan.

„Je to otázka budoucnosti, musíme vyhodnotit všechny aspekty," poznamenal ředitel.

Právě SUAS by mohla být silným hráčem na poli dodávek tepla. Předseda představenstva společnosti Jiří Pöpperl před nedávnem Deníku řekl, že firma nabídla zajištění dodávek tepla pro Ostrov ze své teplárny z kombinátu ve Vřesové.

„Odtud už dodáváme teplo například do Karlových Varů. Technicky i ekonomicky je to reálné, z řady možností je to dokonce ta nejefektivnější varianta. Ostrov si od nás vyžádal podklady, které jsme mu předali. Jak se bude věc vyvíjet dál, to už záleží na vedení města a zastupitelích. Na tahu je zkrátka Ostrov. Sokolovská uhelná to dokáže technicky zajistit. Stejně tak bychom mohli dodávat teplo například do Chodova a dalších měst v regionu," dodal Pöpperl.