V odborné anketě Ministerstva vnitra pak poslední jmenovanou kategorii ovládl Svět záchranářů Centrum zdraví a bezpečí, spravované Asociací Záchranný kruh. Zítřejší oslavy jedenáctých narozenin asociace budou o to příjemnější. Porota totiž hodnotila přínos a edukativní dopad pro žáky, studenty i širokou veřejnost. Podle prezidentky karlovarského Záchranného kruhu a členky Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Veroniky Krajsové je první místo v této kategorii motivací pro další činnost.

V rámci této ankety, která probíhá v řadách příslušníků a občanských zaměstnanců, nominují a hodnotí své kolegy a jejich práci sami hasiči. Letos se sešlo celkem 60 nominací.

„Znamená to pro nás velký úspěch, neboť výsledky vyhodnocují odborníci. Jde vidět, že centrum a činnost v něm mají smysl," uvedla Krajsová.

Ohodnocený areál nedaleko KV Areny tvoří několik specifických budov včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice, které jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací. Součástí areálu je také moderní dopravní hřiště s železničním přejezdem a další venkovní lokality pro simulaci rizik v exteriérech.

„Získali jsme na památku plaketu Ministerstva vnitra, diplom a křišťálovou hasičskou přilbu. Vedle toho jde ale především o ocenění za práci, která má kladný dopad pro občany z celého kraje," dodala prezidentka asociace.

Projekt financovalo město Karlovy Vary a šly na něj také peníze z evropských dotací. Celkové náklady na areál se vyšplhaly na 52 milionů korun. Provoz pak stojí krajské město přibližně tři miliony korun ročně.

O výbavě a kvalitách areálu, který leží v Západní ulici v Karlových Varech, se můžete přesvědčit také zítra. Ve 13:00 tu začíná celodenní akce plná her a soutěží.