Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký Deníku řekl, že nemají žádné zásadní provozní problémy v souvislosti s aktuálními velmi vysokými teplotami. „Neregistrujeme ani zvýšený příjem pacientů s kolapsem z horka ani s letními úrazy. Klasické pohromy ze sportu, koupání a vedra jsou ve standardní míře a počty jsou přiměřené tomuto období. Většinou se jedná o dehydrataci a o nepřizpůsobení denního režimu. Lidé také často nedodržují pitný režim, nebo prudce přechází z klimatizovaných místností do vedra ven."

Část objektu Karlovarské krajské nemocnice se navíc nyní rekonstruuje a přistavují se rovněž nové pavilony, takže má i spousta zdravotnického personálu dovolené a ani pacientů zde neleží tolik, jako při plném provozu. „Nejexponovanější pracoviště nemocnice, jako například pavilon akutní medicíny, jsou klimatizována," dodal mluvčí Podracký.

Celozávodní dovolená čeká poslední týden v červenci a první v srpnu také sklárnu Moser. Nyní přes největší vedra jsou ale skláři v práci, jen mají zkrácenou pracovní dobu a místo ve tři chodí domů už ve dvanáct hodin. Sklářskou huť bohužel není možné chladit ani klimatizovat, ale její zaměstnanci mají nepřetržitě k dispozici barely s vodou. Důležitá zde není ani tak teplota, jako vlhkost vzduchu, ale vedro je v hutích vlastně vždycky.

I Petr Pokorný z Chebu si horko v práci užívá i bez tropických teplot. Pracuje totiž jako kuchař. „Ale když je venku kolem 35 stupňů Celsia a výš, tak si říkám, že to asi tak nějak vypadá v pekle," smál se. „Nejhorší to bývá mezi 12. a 14. hodinou, kdy lidi chodí na oběd." A jaký má recept na zchlazení? „Zvykl jsem si pít celý den studený mátový čaj. A po práci se osvěžím vychlazenou plzní," dodal s úsměvem.

V parných dnech je možné se zchladit například v dole Jeroným v Čisté na Sokolovsku. Ten má nové zázemí za miliony korun a těší se zájmu lidí. V letních měsících je možné uskutečnit pravidelné prohlídky ve štole, a to vždy ve středu a neděli pokaždé v 10,11,13,14,15,16 hodin.

Zchladit se je možné třeba u vody. Otevřené je i zmodernizované městské koupaliště v Sokolově a své brány každý den otevírá i koupaliště Michal v Sokolově s nejdelším tobogánem ve střední Evropě.

Pokud jste vyznavačem turistiky, pak zavítejte na historický hrad Loket.

Hrady, kláštery nebo jakékoliv jiné historické objekty v létě vyhledává také Emilie Marková z Chebu. „Jsem v důchodu, takže navštěvuji památky po celé republice. Ale mám i svá místa, kam chodím v Chebu nejčastěji do Františkánu, Sv. Kláry nebo do muzea. To je vždy lepší klima."

Karlovarští mají unikátní možnost se zchladit v kryokomoře v Alžbětiných lázních, která nabízí ojedinělou metodu celotělové chladové léčby využívající extrémně nízkých teplot, až do minus 60 stupňů Celsia.