Jak a kdy nápad vydávat časopis vznikl?

On to byl celkem dlouhý proces. Začalo to asi vznikem neziskovky Svobodná příroda, kterou jsem zakládal společně s několika dalšími lidmi asi před dvěma roky.

Jedním z cílů té neziskovky je posílení informovanosti veřejnosti o přínosech i rizicích užívání konopí a mě začátkem loňského roku napadlo, že jedním z kanálů by mohl být i časopis. No a po devíti měsících se mi podařilo dát do kupy vše potřebné a mohlo se začít.

Roots se zajímá hlavně o pěstování, účinky konopí a další informatiku o bylinách a rostlinách, proč? Jaké máte hlavní rubriky?

Obsah Roots souvisí s důvodem, proč vůbec vychází. Konopí se v něm věnujeme ve dvou nebo třech článcích v každém čísle, zbytek je o dalších bylinkách, přírodě a podobně. Ono moje přesvědčení je totiž takové, že konopí jako takové je také jen bylina. Je to úplně normální rostlina a je přece naprostej nesmysl, aby lidi zakazovali jakékoli rostlině růst.

Nicméně v Roots se věnujeme i různým životním stylům, jako je vegetariánství či veganství, žití „off-grid" a podobně. Potom píšeme i články „Ze společnosti", což bývají rozhovory se zajímavými lidmi, většinou umělci, případně reportáže z festivalů.

Hodně oblíbená je i poměrně úzce cílená rubrika „Pálí, pálí, to to pálí". Ta je o chilli papričkách a musím říct, že mě ohromně překvapilo zjištění, že keříky s různými odrůdami papriček má na balkoně, za oknem nebo ve skleníku ohromné množství lidí.

A poslední je taková oddychovka v podobě komiksu.

Kde časopis vzniká? Máte redakci, nebo to děláte doma? Kolik vás je v týmu?

Redakční prostor nemáme. Hlavně by byl zbytečný. Lidé, kteří se podílejí na vzniku časopisu, těch „stálých", je momentálně jedenáct, jsou z celé republiky a jeden nám přispívá dokonce z Irska, takže to je tak, že si každý pracuje z domova. Nutno podotknout, že všichni mají svá zaměstnání, kde si vydělávají na živobytí, případně studují a Roots se věnují, stejně jako já, ve svém volném čase. Je to sice hodně náročné, ale dá se to zvládnout.

Jak je to s distribucí Roots? Kde a za kolik je k dostání? Na jakém nejvzdálenějším místě kromě Nové Role a Karlovarska si jej lidé seženou, víte to?

Časopis je pro zájemce k dispozici zdarma na našich distribučních místech, což jsou kavárny, čajovny, restaurace nebo kluby, případně různé festivaly a veletrhy. Druhou možností je předplatné, kdy časopis zasíláme jen za cenu poštovného, které je 199 korun za rok.

A nejvzdálenější místo? Třinec, řekl bych.

Máte zpětnou vazbu od lidí? Jaká témata je nejvíce zajímají? Čte vás spíše mladý okruh čtenářů, nebo chcete zaujmout i ´starší´ generaci?

Zpětnou vazbu máme především od fanoušků na Facebooku a samozřejmě i z webu. Vyzdvihnout jednu oblast nebo rubriku ale úplně nejde. Spíš je to článek od článku. Reakce jsou ale obecně pozitivní, někdy až překvapivě.

A kdo nás čte? Ten úplně prvotní záměr byl zaujmout hlavně skupinu mezi dvaceti a čtyřiceti, ale ukazuje se, že v Roots si to svoje najde opravdu každý. Takže ten rozsah je ve skutečnosti napříč všemi generacemi.

Jaké máte plány do budoucna? Chcete rozšířit odběrná místa, časopis nebo přidat rubriky?

Když to vezmu postupně, tak nejbližší je listopadový Cannafest v Praze, kde jsme byli už loni. Jelikož bylo ale vše domluveno na poslední chvíli, měli jsme tam jen dvě hostesky, které mezi návštěvníky rozdávaly vůbec první číslo Roots. Moc mi v tom pomohl organizátor veletrhu Lukáš Běhal, kterého znám už několik let osobně a letos jsem se s ním dohodl na tom, že na holešovickém výstavišti, kde se Cannafest tradičně koná, budeme mít svůj stánek.

Jinak časopis se momentálně nijak dramaticky zvětšovat určitě nebude. V současnosti máme 40 stran, což je podle mě u měsíčníku optimální počet. Je ale pravda, že časopis je takový živoucí organismus a vyvíjí se, takže k nějakým změnám dochází neustále. Například některé seriály končí, u některých dojde k drobným změnám třeba u „Pálí, pálí" se jeho autor v posledních vydáních věnoval pálivým kuchyním z celého světa, od listopadu ale začneme s články o pěstování chilli.

Co se distribučních míst týká, těch je po celé republice zatím asi padesát a já doufám, že do konce roku se nám podaří tuhle síť ještě rozšířit.

Zájem je hodně veliký, momentálně jsme ale dost limitováni možnostmi nákladu, což je samozřejmě otázka peněz. Jednáme ale s dvěma novými inzerenty ze zahraničí, takže uvidíme.

Časopis Roots lze sledovat a objednávat na stránkách www.casopisroots.cz nebo facebookovém profilu periodika.