„Šít boty jsem začala díky mému manželovi, který si moc přál barefoot boty. Rok jsem se dívala, jaké bych mu mohla pořídit, ale cena za boty, které přišly v úvahu, pro mě byla tehdy neakceptovatelná,“ říká Veronika Mocová, co ji k šití bot přivedlo. „Napadlo mě mu takové boty ušít, a tak jsem si dojela na svůj první kurz. Na kurzu přišlo velké zklamání, neboť já chtěla šít boty pro svého muže, ne pro sebe a ono nebylo možné na kurzu šít boty bez přítomnosti majitele nohy. A tak jsem byla celý kurz otrávená a říkala, že si šiji květináč pro kytky. Já o ty boty vůbec nestála. Jakmile jsem je však došila a obula, už nenosím jiné,“ přiznává.

Ušít si takové botky není složité. „Je to jen spousta poměrně jednoduchých úkonů, které na sebe navazují. Takové botky si zvládne ušít průměrně zdatný jedinec. Je nutno dodat, že poté, co jsem zjistila, co za výrobou boty stojí práce, jsem na cenu barefoot bot změnila názor,“ podotýká. „Trvalo dlouho, než jsem se zdokonalila natolik, abych byla se svojí prací spokojená a dokázala ji jednoduchým a srozumitelným způsobem předat dalším lidem. Tímto chci povzbudit lidi, kteří by si netroufali na kurz šití bot dojet. Už hodně dlouho se nestalo, že by z kurzu odjel člověk bez bot, anebo aby odjel nespokojený se svou prací. Lidé se na kurzy rádi vracejí a nemalý počet jich nadále tvoří doma,“ uzavírá.

Nejbližší kurz se koná tento víkend 22. a 23.září v chebské základní umělecké škole. Cena kurzu je od 1900 do 2300 korun dle výběru bot. Zájemci se mohou přihlásit na e-mailu info@veronika-mocova.cz.

Kvůli hrozbě návratu hazardu do města uspořádala opoziční strana demonstraci před chebskou radnicí, které se zúčastnilo kolem dvou set lidí.
Hazard ve městě nechtějí