Tu skicentra čerpají při výrobě technického sněhu. Vlekaři doufají, že návrh schválen nebude. Těm menším střediskům by v opačném případě hrozilo uzavření.

„Náklady a tlak na skicentra stále rostou. Místo pěti platíme patnáct procent DPH, vlastníci pozemků, tedy Lesy ČR, města a obce, chtějí vyšší pronájmy. Situace začíná být neúnosná. V alpských zemích je přitom vše obráceně díky zákonu o cestovním ruchu. Města a obce skicentra dotují, pomáhají s propagací. U nás je vše obráceně. Stát a jeho instituce si myslí, že provozovat skicentrum je zlatý důl, tak to ale není,“ říká Jiří Lhota, který provozuje skicentrum v horské Bublavě. V kontaktu je s dalšími provozovateli středisek zimních sportů, neboť je rovněž dodavatelem technologií.

„Pokud návrh projde, do státního rozpočtu to přinese možná několik desítek milionů korun. Ztráty ale budou mnohem vyšší. Menší skicentra budou nucena zavřít, protože to jednoduše neutáhnou. To bude mít na řadě míst dopad na turistický ruch. Stejně by tomu bylo v Bublavě. Kam by děti chodily v zimě sportovat? Nikam! Zůstaly by doma u počítačů. To jsou všechny ty dopady,“ poukázal na problém Lhota.

Uvedl, že kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty a také růstu dalších nákladů se uzavřely některé vleky v Perninku a Nových Hamrech. „Řada dalších to má tak na hraně. Další náklady už neunesou,“ varoval. Je podle jeho slov nesmysl, že čerpáním povrchových vod ničí skicentra přírodu, jak poukazují někteří ochránci přírody.

„Vodu odčerpáváme v době, kdy ji příroda zrovna nepotřebuje, v době, kdy nehrozí sucho. S jarním příchodem vegetace se pak zase do přírody postupně vrací zpět. Odpaří se maximálně 10 procent. To už by se pak mohl zavést rovnou stejný poplatek pro zahrádkáře, domkáře, kteří napouští bazény, nebo pro zemědělce, kteří povrchovou vodou zavlažují,“ dodal Lhota.
Ministerstvo zemědělství k návrhu uvedlo, že návrh novely vodního zákona řeší zejména problematiku sucha.

„Jedním z podnětů budou patrně i platby za odběry povrchové vody pro umělé zasněžování,“ potvrdil informace mluvčí Ministerstva zemědělství Václav Tampír. Pokud by tento návrh prošel, vlekaři by byli zřejmě nuceni zdražit skipasy. Někteří by k tomu ale zřejmě nepřistoupili kvůli konkurenceschopnosti.

Ilustrační snímek
Na univerzitě přednášejí odborníci seniorům o zdraví. Zájem je velký