Ještě před druhou světovou válkou v lesích nedaleko Lesné stála osada Kolm s hospodářským stavením, hájovnou a pohodnicí. Lidé zde ale žili staletí, Kolm postupně měnili ze sklářské osady až po vybudování soustavy rybníků pro chov pstruhů. Dnes si příroda bere místo zpět a patrné jsou už jen zbytky staveb, kde stál panský dvůr, rozpadající se objekt hájovny a zmiňovaná pohodnice. Tedy budova, kde hospodařil ras, jinak řečený antoušek, někdy zvaný též drnomistr či travnímistr. Jeho řemeslo spočívalo v likvidaci uhynulých zvířat a v odchytu zvířat toulavých, hlavně psů a koček a v jejich případném následném zabíjení. Inu i taková řemesla bývala na Kolmu.

Vodní svět

Zdroj: Youtube
Potápěč odhaluje tajemství ukrytá pod hladinou Medardu
Potápěč odhaluje tajemství ukrytá pod hladinou Medardu

Anenský, Mulcerův, Honzův a Tetřeví jsou čtyři z několika dalších rybníků, které před sto lety založil pro chov pstruhů poslední majitel panství Lesná. Před deseti lety zde byla slavnostně otevřena nová naučná stezka Vodní svět s pozorovatelnou. Kolm se ale mění dál. Dnes je hlavním stavitelem bobr evropský. Usadil se zde natrvalo před patnácti lety a stavbami jeho hrází vznikají nové vodní plochy, opuštěné pak vysychají.

Ke každoročním změnám přispívá i kolísavé množství vodních srážek, kdy po deštích břehy lagun přetékají a v období sucha voda sotva naplní dno potoka. Zaniklý Kolm si ale vodu zachovává i přes výkyvy počasí a místo je ideálním prostředím pro život vodních rostlin, obojživelníků, vodního hmyzu i bobrů.