Tato koalice totiž disponuje třiadvaceti mandáty a má v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu velmi těsnou většinu. S tím, že by ji podpořila opozice, tedy ČSSD, koalice STAN s podporou KOA, TOP 09 a KDU-ČSL či komunisté nebo SPD, zřejmě počítat nemůže. Kandidátka na hejtmanku Jana Vildumetzová (ANO) je ale přesvědčená, že k žádnému zvratu dnes nedojde. „Koaliční smlouva je platná, nic se nezměnilo, věřím, že koaliční strany budou zítra jednotné a žádné zvraty by neměly nastat," uvedla Jana Vildumetzová. A dodala, že v souladu s deklarovanou otevřeností a transparentností bude tato koalice pro dnešní hlasování navrhovat volbu aklamací, tedy veřejným hlasováním.

„Chceme totiž, aby voliči, kteří ve volbách vybrali zastupitele, věděli, kdo koho volil," vysvětlila Jana Vildumetzová. S tím nebudou mít problém například koaliční Piráti. „My jsme pro to, aby dnešní volba vedení nebyla tajná, což jsme také podali jako návrh," uvedl Josef Janů.

Podle něj je tento návrh zatím jediný, jiný nepadl a nikdo proti němu neprotestoval. Josef Janů, lídr Pirátů v krajských volbách, bude v krajské vládě jedním z politických nováčků a na starosti bude mít oblast regionálního rozvoje a informatiky. „Vím, o co půjde. Regionální rozvoj je mou profesní záležitostí, v níž mám zkušenosti od roku 1992, takže se v tomto oboru pohybuji čtyřiadvacet let. Informatika je zase naše pirátské téma, takže v něm budu mít podporu z Prahy," uvedl. Na rozdíl od Pirátů ale ODS, která je také součástí nově budované krajské koalice, byla včera na informace skoupá. Krajský předseda ODS Jiří Vaněček se omezil pouze na konstatování, že žádné stanovisko do dnešního ustavujícího krajského zastupitelstva neposkytne a nepředpokládá, že by tak učinil i nově zvolený krajský zastupitel Tomáš Linda. Právě on koalici s ANO, Piráty, HNHRM a SPO podepsat odmítl. Místo čtyřiadvaceti mandátů jich má tato koalice pouhých třiadvacet. I bez Lindy tak má koalice většinu, protože ji doplnila právě strana SPO s Jaroslavem Bradáčem a získala tak resort školství. Ani Bradáčovi veřejná volba vedení kraje nevadí. „Je to rychlejší a transparentní," uvedl. Zda tuto koalici podpoří SPD, s níž SPO do krajských voleb kandidovala, to Karla Maříková z této strany komentovat zatím nechtěla.

„My se dohodneme teprve dnes večer," uvedla.

Komunisté ponechají rozhodnutí podle krajského předsedy Josefa Murča na svých jednotlivých zastupitelích. „Podpoříme ty, kteří nemají problém s námi komunikovat. Ostatním hlas nedáme," uvedla lídryně KSČM do krajských voleb Eva Valjentová. Zda bude volba tajná či veřejná, to KSČM neřeší. „Záleží na tom, co se odsouhlasí," vysvětlila Eva Valjentová.

Podle Petra Kulhánka, lídra uskupení STAN s podporou KOA, TOP 09 a KDU-ČSL je běžnou zvyklostí, aby byla volba tajná. „Na ničem jsme se ale nedomlouvali. Co ale víme, to je, že tuto koalici nepodpoříme. Její půdorys neodpovídá našim představám, raději bychom ve vedení kraje viděli koalici na odbornější bázi," uvedl Petr Kulhánek.

Právě on s partnery prosazoval širší a silnou koalici společně s ČSSD. A pozvání od hnutí ANO na utvoření společné koalice s partnery, kteří do ní už vstoupili, ale bez ČSSD, toto uskupení odmítlo. S pěti mandáty tak jde, stejně jako ČSSD s osmi mandáty, do opozice.

Podle Petra Navrátila, krajského předsedy sociálních demokratů, bude mít tato strana klub teprve dnes ráno, ale on sám za sebe uvedl, že novou koalici nepodpoří. „Není k tomu důvod," uvedl. Petr Navrátil je rozladěn i z toho, že ČSSD pravděpodobně přijde o předsedu kontrolního výboru, který zřejmě získá KSČM. „To by bylo flagrantní porušení dobrých mravů, bylo vždy tradicí, že nejsilnější opoziční strana tento výbor bez problémů získala," uvedl Petr Navrátil.