Pokud bude souhlasit krajské zastupitelstvo, kraj na údržbu těchto tratí rozdělí celkem 1,6 milionu korun. Tratí je v regionu celkem 519 kilometrů, což je v porovnání s loňským rokem o 61 kilometrů více.

„Dlouhodobě podporujeme rozvoj běžeckého lyžování. Tratě budou zpravidla udržovány jednou až třikrát týdně, v některých lokalitách i čtyřikrát," uvedl hejtman Martin Havel (ČSSD). Třísettisícovou dotaci tak získá obecně prospěšná společnost První Krušnohorská. Tato společnost se celkem stará o 120 kilometrů běžeckých tras. Kromě peněz na údržbu získá od kraje tato společnost i individuální dotaci 1,3 milionu korun na pořízení sněžné rolby. „K dispozici mají zatím pouze jednu rolbu, která je už na hranici životnosti. Přitom se První Krušnohorská stará na české straně Krušných hor o úpravu běžeckých tratí mezi Nejdkem, Novými Hamry, Jelením a Bublavou, což je velmi rozsáhlá oblast," vysvětlil Havel.

Kraj si je vědom toho, že města a obce nemají dostatek peněz na nákup tohoto drahého stroje, proto se rozhodl jej podpořit.

Tři sta tisíc korun obdrží na úpravu běžeckých stop v délce 75 kilometrů také Boží Dar. Kraj podpoří i strojovou úpravu běžeckých tratí na Kraslicku. Zdejší Dobrovolný svazek měst a obcí Kraslicka obdrží 198 tisíc korun.