Před třemi měsíci jí ničivý živel vzal střechu nad hlavou, takže o tom ví své. „Nejhorší je, že to, co jsme budovali s manželem 25 let, bylo najednou během chvilky pryč,“ posteskla si. Protože ale nepatří k těm, kteří složí ruce do klína a brečí nad svým osudem, pustila se s vervou do práce a začala budovat znovu. Navíc se od začátku setkala s obrovskou solidaritou lidí i institucí.

„V mých letech už jsem si chtěla spíš užívat ten klid, zahradu, a ne abych začala všechno budovat zase od začátku. Ale nedá se nic dělat. Stalo se, stalo, je potřeba dívat se dopředu,“ říká, a když se dnes, po třech měsících, projdete domkem, vidíte, že nemluví do větru. Je tu už vidět kus práce. „První měsíc se vyházelo spáleniště, otloukaly zdi a vyškrabaly spáry a sundavala prkna,“ popsala první dny po požáru. Teče už voda, je udělaná náhradní elektrika a zhruba z devadesáti procent natažené kabely na novou. Všechno je připraveno na další práce, a že jich je na řadě ještě dost. Především pak dostavba zadní zdi, která se musí strhnout, protože ztratila statiku.

Ředitel věznice Martin Klapper převzal do zápůjčky od zástupce chebské pobočky společnosti DHL Supply Chain Česká republika Jana Vymazala mobilní detektor mobilních telefonů a zbraní.
Odsouzené skenuje nový detektor

Jak říká paní Hana, která už je pět let vdova, z toho každodenního stresu a fofru se už cítila unavená, takže uvítala na chvíli zastavení hlavních prací a to, že měla čas věnovat se i zahradě, očesat a zavařit ovoce. Navíc pořád volají lidé a nabízejí pomoc. Kamarádi, rodina i lidi z obce pomohli při vyklízecích pracích. „Hodně lidí pomohlo i tím, že přinesli třeba věci na malování. Jedna paní z Varů poslala deku, polštáře, malou televizku. Ta solidarita lidí je prostě úžasná,“ je stále překvapená. Pomoc a slevy nabízejí i různé firmy. Přátelé divadelníci uspořádali benefiční Verše s vůní kávy, kapela NaDen umožnila sbírku i během svého koncertu v Krajkové. Finanční pomoc přichází i z květinářství Pampeliška a přišel s ní i Karlovarský kraj, který vyhlásil veřejnou sbírku. „Víme, že paní Hana vždy ráda pomáhala druhým a teď sama potřebuje pomoci. Chceme jí tedy pomoci v nouzi, aby mohla znovu žít jako předtím, než dům poničil oheň. Předem děkuji všem, kteří přispějí a pomohou paní Haně vrátit radost ze života,“ řekla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Pokud chce kdokoli pomoci, finanční prostředky mohou zájemci vložit do zapečetěné sběrací pokladničky umístěné v recepci budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje. „Pokladnička bude k dispozici také na všech akcích pořádaných Karlovarským krajem. Dále je možné zaslat peníze na speciální bankovní účet: 115-7407370267/0100,“ doplnila mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Hořet začalo počátkem května kolem osmé hodiny večer v králíkárně za domem a plameny se velmi rychle rozšířily i na dům. I přes snahu hasičů shořela část domu, ale také králíkárna s čerstvě narozenými mláďaty i dílnička. Paní Džudžová může mluvit o štěstí, že jí samotné se nic nestalo.

Ilustrační foto
Dvě ukradená kola z Rotavy se zloději nepodařilo prodat