Těžko na  cvičišti, lehko na bojišti. V takovém duchu se neslo velké mezinárodní cvičení složek integrovaného záchranného systému nedaleko Pomezí nad Ohří. V sobotu před polednem tam záchranáři vyjeli k simulované nehodě.

Na složky záchranného systému z obou stran hranice čekal nelehký úkol. Autobus v příkopě byl plný naříkajících lidí, osobní auto se čtyřmi cestujícími na střeše a z automobilové cisterny unikala kyselina.

„Figuranti, které tvořili členové sborů dobrovolných jednotek hasičů, byli věrohodně namaskováni podle určených zranění, a navíc se role účastníků nehody zhostili velmi realisticky," popisoval Martin Kasal, krajský mluvčí hasičů. „Se záchranáři tak nespolupracovali, velmi přesně zahráli zraněné v šoku, kdy se například snažili utíkat, odmítat ošetření nebo naopak jim vnucovali přednostní ošetření svých blízkých."

Zásahem na místě ale celá akce neskončila. 'Zranění' byli také převezeni do nemocnic. O šest těžce a středně poraněných účastníků cvičné nehody se postarali v chebské nemocnici. „V Karlových Varech bylo ošetřeno sedm těžce poraněných a 12 lehce až středně postižených," uvedl Vladislav Podracký, tiskový mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.

Jak zhodnotil Martin Kasal, náročné cvičení ukázalo i rozdílnost vybavení a některých postupů záchranářů z České republiky a z Německa. „Navíc společný zásah komplikovala i jazyková bariéra. I z těchto důvodů považovali zasahující celé cvičení za velmi přínosné a poukázali na potřebu opakovat společné zásahy častěji," dodal.