Tento dotační titul vytvořil Karlovarský kraj vloni. Má motivovat právě města a obce k zajištění odstřelu přemnožených divokých prasat. Změnou oproti loňskému roku je pak navýšení částky za odstřel jednoho kusu zvěře o pět set korun.

Pokud program schválí 23. února krajské zastupitelstvo, žádosti o dotaci budou moci zájemci podávat během dubna.

Na „odstřelovou" dotaci, která má snížit počet černé zvěře na nehonebních pozemcích v intravilánech obcí, má kraj k dispozici celkem 150 tisíc korun. Žadatelem může být pouze obec, město či městys, na jejichž správním území se nehonební pozemek nachází. Maximální výše dotace pro jednoho zájemce je 50 000 korun.

„Karlovarský kraj se snaží pomoci obcím se škodami způsobenými černou zvěří. Přestože poskytoval dotace již vloni, na krajský úřad přišlo jen 32 žádostí. Proto jsme na základě zkušeností a požadavků uživatelů honiteb, kteří jsou pověřeni lovem, upravili pravidla pro získání dotace," uvedl krajský radní Karel Jakobec.

Jednodušší by nově měly být i podmínky pro získání dotace. Místo dokladu o vyšetření na přítomnost svalovce bude k žádosti možno přiložit pouze potvrzení o převzetí uloveného kusu výkupnou zvěře.

Další tisícikorunu za odstřeleného divočáka je možné získat například v Sokolově, kde kňouři likvidují zámecký park. Důvodem je především zajištění bezpečnosti obyvatel, koordinace střelby v zastavěných částech obcí a také samotná kontrola lovu.

Žádosti o dotaci na snížení početních stavů prasete divokého mohou zájemci podávat od 3. dubna do 2. května 2017, a to na podatelnu krajského úřadu nebo prostřednictvím datové schránky.