Karlovy Vary

Voliči rozdali karty zhruba tak, jak se očekávalo. S výjimkou TOP 09, STAN a ODS. První dva subjekty úplně propadly a nedostaly se do zastupitelstva, ODS brala pouhá dvě místa. Tato skutečnost komplikuje život především vítězi voleb, Karlovarské občanské alternativě (KOA).

Lídr KOA a karlovarský primátor Petr Kulhánek přiznal, že výpadek koaličních partnerů je nepříjemný. Přesto věří, že KOA se ziskem devíti mandátů potvrdí jako vítěz voleb toto postavení i při vyjednávání. Za koaliční partnery si dokáže představit téměř všechny strany s výjimkou komunistů. Přesto i s jejich zástupci se včera sešel.

Čestmír Bruštík, lídr hnutí ANO 2011, které skončilo se šesti mandáty druhé, označil jako prvního možného koaličního partnera ČSSD, což je model vládní. „Nevíme, jestli bychom měli jít s těmi, kdo byli v uplynulém období na radnici, do koalice. Budeme ale o tom všem teprve jednat," poznamenal Bruštík.

Sokolov

Povolební vyjednávání v Sokolově běží naplno. Vítězná ČSSD (7 křesel v 27členném zastupitelstvu) dala několik konkrétních návrhů dvěma stranám, se kterými chce jít do koalice. Jsou to ANO 2011 (6 křesel) a Hnutí pro Sokolov 2014 (5 křesel). Každá z nich dostala nabídku postu místostarosty. V prvním případě by to měla být Renata Oulehlová, která by se angažovala v oblasti sociálních věcí a kultury. Druhým pak by byl Karel Jakobec, který by měl ve své působnosti správu majetku a rozvoje města. Sociální demokraté počítají s postem starosty pro Jana Picku.

ČSSD však své možné koaliční partnery možná tak trochu zaskočila svým nápadem. „Chceme dát jedno místo v devítičlenné radě města opozici," nastínil Picka. Ten chce tímto krokem předejít tomu, aby se poté mohla opozice vymlouvat na to, že to či ono nenavrhli nebo že o návrhu nevěděli. Oslovili proto KSČM, která bude mít v zastupitelstvu 4 křesla. Boj o místa v radě města tak nabyl na intenzitě. „Přednesli jsme Hnutí pro Sokolov a ANO 2011 svoji vizi a oni se nyní rozhodují, jak s ní naloží. Popřípadě jaké protinávrhy či řešení budou mít. Mohu prozradit, že některé naše návrhy se jim ne zcela zamlouvaly, a čekám tedy, s čím přijdou," sdělil Picka. Jako pravděpodobný se jeví boj o místa v radě města. Podle výsledku voleb by se jako logický mohl jevit počet křesel v radě na čtyři pro ČSSD, tři pro ANO 2011 a dvě pro Hnutí pro Sokolov 2014. S tím ovšem nekoresponduje návrh vítězné ČSSD, která chce jedno křeslo dát komunistům. Kdo tedy ustoupí?

„Jednání jsou v plném proudu. Pokud se dohodneme, tak se rýsuje zmíněná koalice tří stran či hnutí. My chceme post místostarosty a dvě místa v radě města," potvrdil lídr Hnutí pro Sokolov Karel Jakobec. Babišovo ANO 2011 má v Sokolově jako lídra kandidátky Renatu Oulehlovou. I ona potvrdila běžící jednání. „Jednali jsme s možnými koaličními partnery. Vítězná ČSSD přišla s nabídkou. Poté oslovila další, kteří uspěli ve volbách. Zatím tedy jednáme a vyčkáváme," řekla Oulehlová. Jak potvrdila, nikdo z jejich uskupení nešel do voleb proto, aby měl takzvaný placený flek na radnici. Potvrdila však, že jako jednička kandidátky hnutí návrh na post místostarosty dostala. Je tedy jasné, že se nyní řeší, kdo se z trojice případných koaličních stran vzdá jednoho křesla v radě města. Anebo ho nakonec nedostanou komunisté, kteří mají být v opozici?

„Máme za sebou teprve první jednání. Návrh jsme dostali, nyní ho předneseme ostatním spolustraníkům a pak se rozhodneme. Nezní to však nezajímavě," potvrdila Eva Valjentová z KSČM, která získala od voličů nejvíce hlasů ze sokolovské kandidátky.

Cheb

Koaliční jednání v Chebu zatím nezačala. Vítězné strany se však již kontaktovaly telefonicky. První výsledky jednání budou známé až ve čtvrtek. „Už jsme se spojili s hnutím ANO 2011 a stranou ČSSD," uvedl lídr vítězného sdružení Volba pro město ALTERNATIVA Miroslav Plevný. „Jak nakonec však bude koalice vypadat, na to si musíme počkat, variant se nabízí celá řada a nerad bych něco předjímal," vyjádřil se Plevný. Jisté však je, že se sdružení bude snažit sestavit stabilní koalici. „Určitě bude složená ze čtyř stran. Chceme, aby měla pevný základ. Po telefonickém jednání jsme všem stranám nechali čas na rozmyšlenou. Jednání jsme nechali na čtvrtek," dodal Miroslav Plevný.