„Chtěli jsme lidem ukázat, že zachránit život může opravdu každý, když ví, jak na to. Proto jsme rodinám ukazovali například i to, že nejprve musí dbát na vlastní bezpečí, než se vrhnou k záchraně zraněného. Dále jsme je učili, jak správně provést resuscitaci nebo zástavu tepenného krvácení," popisuje akci PR manažerka Světa záchranářů Daniela Rybářová.

Návštěvníky čekalo 11 stanovišť. Jedním z oblíbených bylo třeba rozkládání výstražného trojúhelníku. „Na první pohled se to může zdát jednoduché, jenže pokud člověk jedná pod stresem, nemusí se to vždy podařit tak lehce. Dalším stanovištěm byl například i vrak auta, ze kterého se kouřilo, kde profesionální záchranáři vysvětlovali návštěvníkům, že se nemusí bát bílého kouře a mohou přistoupit k záchraně zraněného. Bílý kouř totiž vzniká tím, že se většinou u nehody prorazí chladič a voda z něj se dostane k teplému motoru, který vytváří právě bílý kouř," vysvětluje Rybářová.

Kromě stanovišť se děti mohly vydovádět na skákacím hradě, zastřílet si na branku nebo navštívit stánek s omalovánkami se záchranářskou tematikou. Celé odpoledne zpříjemňovala kapela Vesper a v samotném závěru pak zpěvák Petr Kolář.

„Akcí provázel moderátor Tomáš Fíla a pozvání přijal i Petr Částka, který je tváří kampaně Ty to zvládneš. Před pár lety se stal účastníkem banální dopravní nehody, ale shodou špatných okolností přišel o obě nohy, protože do odstaveného auta za ním narazilo další auto a přimáčklo ho k jeho vozidlu, když šel vytahovat výstražný trojúhelník. Velmi si vážíme toho, že nás přijel podpořit a podělil se o svůj životní příběh, který když na pódiu představoval, nejednomu návštěvníkovi naskakovala husí kůže," říká Daniela Rybářová a dodává: „Děkujeme všem partnerům a především návštěvníkům, kteří přišli a dokázali tak, že jim téma záchrany života při dopravních nehodách není lhostejné."

„Ty to zvládneš" je celorepubliková kampaň. Realizuje ji Asociace Záchranný kruh, v úzké spolupráci s HZS ČR a ostatními složkami IZS a Ministerstvem dopravy ČR BESIP.