A dá se říct, že díky blokovému čištění města se zvedl zájem o další registrace, protože i díky aplikaci se lidé včas dozvědí, které ulice či parkoviště se budou čistit následující den. Aplikaci si chválí i vedení města v souvislosti s evropskou směrnicí, známou jako GDPR.

„Aplikace má již zhruba 480 uživatelů,“ potvrdil mluvčí Chodova Martin Polák. „Celkově jsou to asi 4 procenta pokrytí města, přičemž firma, která tuto aplikaci nabízí, říká, že v případě města velikosti Chodova to bývá většinou maximálně 10 procent obyvatel,“ upřesnil.

Aplikace funguje v Chodově oficiálně od listopadu loňského roku. Stačí anonymní registrace bez udání přesnějších údajů, například bydliště, a lidé do svých chytrých telefonů nebo tabletů dostávají základní informace, aktuality či pozvánky. Mobilní rozhlas je i jedním z kanálů, kterým se lidé dozvídají právě o blokovém čištění. Město si tím slibuje především snížení počtu odtahů během doby úklidu.

„Jako město na odtazích nechceme vydělávat. Potřebujeme co nejrychleji uklidit ulice, parkoviště a vrátit je zpátky do provozu. Každý odtah nás zdržuje,“ objasnil starosta města Patrik Pizinger. Podle jeho slov plní Mobilní rozhlas přesně ten účel, jaký si od něj město slibovalo. Je škoda, že zatím většinou jednostranně. Lidé dostávají potřebné informace, například i upozornění na havárie či jiná nebezpečí. Mají současně i možnost upozornit město formou fotohlášek, že někde narazili na něco, co není v pořádku. To ale využili od začátku zhruba tři obyvatelé.

„Že jsme nevyvíjeli vlastní aplikaci, ale šli do vyzkoušené, bude teď výhoda i z pohledu nové evropské směrnice GDPR. Jako uživatel se nemusíme o nic starat, firma Mobilní rozhlas tohle pro nás profesionálně zpracovává,“ vyzdvihl starosta.
Mobilní rozhlas je určen jak pro Android, tak pro iOS. Po stažení stačí anonymní registrace. Kdo má zájem o bonusové a směrované informace, může využít rozšířenou registraci.

Ilustrační foto
Barmanky okradly svého chlebodárce o desítky tisíc