Jen necelou třetinu z plánovaného počtu 150 příslušníků aktivních záloh ozbrojených sil má v současné chvíli Armáda České republiky v Karlovarském kraji. Zvýšit počet členů pěší roty by mohl pomoci nový branný zákon, který vstoupí v platnost od července. Ten pomůže vyřešit nejčastější problém zájemců, kterým je nepochopení ze strany zaměstnavatele při uvolňování na výcvikové akce. Jedna taková právě probíhá pod názvem Hradba 2016. Z Karlovarského kraje na ni do vojenského výcvikového prostoru Libavá dnes odjíždí 29 mužů, z celkových 43 členů krajské aktivní zálohy.

Podle ředitele Krajského vojenského ředitelství v Karlových Varech Jaroslava Kořínka může nový branný zákon výrazně pomoci v náboru nových vojáků do aktivní zálohy. „Momentálně jsme na stavu 43 vojáků pěší roty z plánovaných 150. Po změně legislativy bude moci armáda aktivním záložníkům nabídnout třikrát vyšší finanční kompenzace a také poskytne náhrady jejich zaměstnavatelům, když příslušník bude na osmadvacetidenním cvičení. Také se zmírní nároky na fyzickou způsobilost vojáků, ale naopak bude přísněji posuzována absence na cvičeních nebo striktněji vyžadována předpokládaná kvalifikace," řekl Kořínek. Právě neochota zaměstnavatelů uvolnit aktivní záložníky na povinná cvičení je podle spousty z nich největší problém a také důvod, proč se noví členové příliš nehrnou. Loni se jich ucházelo o aktivní zálohu 26, přijat byl pouhý jeden.

„Pracuji v soukromé firmě jako projektant. Na toto cvičení odjíždím v rámci své řádné dovolené, stejně tak se budu účastnit i dalšího cvičení, které nás čeká letos v září. Dovolená mi spíše zbývá, takže mi nevadí vybrat si ji kvůli působení v aktivních vojenských zálohách. Spousta kolegů s tím má ovšem ve svém zaměstnání problémy, takže se účastní třeba jednoho cvičení ročně," uvedl zástupce velitele první pěší roty rotný Richard Schmied ze Sokolova.

Mezi příslušníky aktivních záloh v Karlovarském kraji je 42 mužů a jedna žena ve věku 18 až 57 let. Zaměstnáni jsou v nejrůznějších profesích a jejich průměrný věk je kolem 40 let.

Také Martin Novotný, který včera převzal z rukou hejtmana Martina Havla stužku za deset let působení v aktivní záloze, řekl, že se cvičení Hradba 2016 nezúčastní, jelikož letos v lednu nastoupil do nového zaměstnání. „Se zaměstnavatelem jsme se tedy dohodli, že pojedu až na cvičení, které bude v září," uvedl.

Cvičení Hradba 2016 probíhá ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá od počátku letošního března. Na devítidenních výcvicích se zde až do 22. dubna vystřídají po dvou všechny pěší roty aktivních záloh z celé republiky. „Tématem výcviku, který pomáhá zajišťovat řídící štáb šedesáti vojáků z povolání, je tentokrát střežení a ochrana vybraného objektu. Vojáky čeká taktická, střelecká, zdravotní, chemická, ženijní a topografická příprava," doplnil Kořínek.

Na tento výcvik dnes odjíždí 29 vojáků aktivní zálohy Karlovarského kraje.