Hučení, dunění a silný zvuk s následnými otřesy zaznamenali lidé v Tachově a okolních obcích. Podle Ústavu fyziky Země, PřF MU Brno šlo o zemětřesení o síle magnitudy 2,2 s ohniskem mezi Tachovem a Planou.

K slabým otřesům došlo v sobotu před druhou hodinou ranní a zaznamenal je i seismograf umístěný v meteorologické stanici Přimda. Podle jeho záznamů k obdobnému otřesu došlo ještě v neděli kolem šesté hodiny ranní. 

Záznam seismografu z Přimdy. 14. 10. 2022Záznam seismografu z Přimdy. 14. 10. 2022Zdroj: ČHMÚ/Přimda

O sobotním záchvěvu země na Tachovsku informoval i zmiňovaný Ústav fyziky Země, PřF MU Brno na sociální síti, kde uvedl, že šlo o zemětřesení s magnitudou 2,2 s ohniskem mezi Tachovem a Planou. „Otřes byl pocítěn lidmi v blízkosti epicentra a projevoval se také duněním a ránou. Neočekáváme, že by mohl způsobit nějaké škody.“

Záznam seismografu z Přimdy.  16. 10. 2022Záznam seismografu z Přimdy. 16. 10. 2022Zdroj: ČHMÚ/Přimda

Odborníci z ústavu fyziky žádají, aby lidé, kteří pocítili zemětřesení vyplnili makroseismický dotazník ZDE>>> „Údaje z dotazníků jsou pro nás velmi cenné, protože poskytují jiné informace než seismogramy, a umožňují nám také provázat zprávy o historických zemětřeseních se současnými přístrojovými záznamy.“

Regent upouští vodu, půl tisíciletí starý rybník se pomalu strojí se k výlovu
Regent upouští vodu, přes půl tisíciletí starý rybník se pomalu strojí k výlovu

O otřesech na Tachovsku se zmiňují lidé v diskuzi na sociální síti. „Vítkov 1:55, jen hučení, dunění bez rány a otřesů, ale hodně silný zvuk a trval dlouho. Bylo to nepříjemné, reagoval na to i pes. Hned jsem to hlásila a hledala nějaké informace,“ uvedla Lenka Lašková. „Taky nás to vzbudilo, přesně ve 2:00 ráno,“ sdělil Jan Habart. „V Dlouhém Újezdu to bylo fakt hodně, hukot, rána a cely barák se zatřásl,“ dodala Veronika Vlčková.