Kladrubská zemědělská společnost Zevyp se tomu rozhodla učinit přítrž. „Táhne se to už z předloňska. Je sucho a tím nedostatek sena ke krmení. Nám se loni ztratilo osmdesát balíků sena, což je ztráta kolem 160 tisíc korun,“ řekl Deníku jednatel společnosti Radek Jurčík.

Objemově je to sice podle jeho dalších slov pouze pět procent produkce, nicméně finanční újma zanedbatelná není. „Nebyla šance, jak se proti krádežím balíků bránit. Když jsme na louku umístili zábrany proti vjezdu, nebylo to nic platné,“ uvedl.

Letos ale firma objednala sadu GPS lokátorů, které se dají umístit do balíku sena a majitel má díky mobilní aplikaci přehled o jakémkoliv pohybu. „Cena za zapůjčení celé sady se nám mnohonásobně vyplatí, dokonce se nám už podařilo dohledat nedávno ukradené balíky sena,“ doplnil Jurčík.

V minulých týdnech se totiž z pozemků obhospodařovaných kladrubskou společností ztratilo 16 balíků s lokátory a k tomu několik dalších. „Pachatelé byli z blízkého okolí Kladrub, balíky z pozemku u Racova skončily až ve Staňkově.“

Společnost okamžitě informovala policii. „Dva pachatelé nezávisle na sobě odcizili z louky balíky. Zabudované lokalizační zařízení v seně policisty přivedlo přímo k nim,“ potvrdila tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Jak dodala, stříbrští policisté přijali oznámení o krádeži osmi balíků sena z louky mezi obcemi Láz a Kladruby. „Následným šetřením a zejména díky lokalizačnímu zařízení policisté zjistili, že se balíky nachází ve dvou okolních vesnicích. Čtyři balíky v celkové hodnotě 4000 korun odcizil nejprve 31letý muž, zbylé čtyři balíky ve stejné hodnotě odcizila následující den 45letá žena,“ doplnila mluvčí a dodala, že pachatelé přiznali, že seno chtěli použít pro vlastní potřebu. Policisté tak jednání kvalifikovali jako přestupek proti majetku a pachatelům uložili pokutu.

Signalizační zařízení, které do balíků sena zemědělci ukládají, je velice citlivé. „Stačí, když na balík usedne třeba dravý pták, a aplikace už mi hlásí, že se něco děje. Já pak mohu přímo v mobilu zkontrolovat, zda se s balíkem manipuluje,“ vysvětlil jednatel Zevypu s tím, že lokátor v seně vydrží i několik měsíců.

V západočeském regionu je kladrubská společnost podle Jurčíka zřejmě první, kdo tuto metodu hlídání balíků používá. „Myslím, že je to dobrá věc. Doufám, že se to ujme a krádeže přestanou,“ dodal.

Ilustrační fotografie.
Někdo úmyslně pustil vodu a vytopil objekt na náměstí