Moderních souprav RegioShark se už bude po kolejích Karlovarského kraje prohánět devět. To je počet, který ČD slíbily postupně dodat. Tvoří 60 procent všech vlaků zajišťujících dopravu v kraji a obslouží kolem 85 spojů. Dalšími modernizovanými vozy jsou pak soupravy Regionova. Žraloci poslouží cestujícím především na hlavní trati mezi Mariánskými Lázněmi, Chebem, Sokolovem, Karlovými Vary, Chomutovem a Mostem. Objeví se rovněž na trase Cheb Aš a Cheb Luby u Chebu.

„Rychlovlak Pendolino bude jezdit dvakrát denně téměř celý týden ze severní Moravy s konečnou stanicí ve Františkových Lázních. Odtud se pak, opět dvakrát denně, vydá po stejné trase zpět. Novinkou je, že mezi Plzní a Františkovými Lázněmi nebude pro cestu ve druhé třídě Pendolina nutná místenka," konstatovala Pistoriusová.

„Pokud jde o zdražení jízdenek ve vlacích, nepůjde o nic dramatického. Například lístek z Chebu do Aše stál dosud 45 korun a od 15. prosince bude o korunu dražší. Za cestu z Chebu do Plzně zaplatil pasažér nyní 147 korun. Nově to bude 149 korun," uvedla.

Další novinkou na regionálních tratích bude ranní spěšný vlak s odjezdem z Chebu ve čtyři ráno, který pokračuje až do Chomutova a odtud dále (už jako rychlík) do Prahy. A další novinky. První ranní spoj z Chebu do Aše bude v pracovní dny prodloužen až do Hranic.

Po letošním zkušebním provozu na trati z Krásného Jezu do Horního Slavkova Kounic si Karlovarský kraj objednal posílení spojů ze tří párů na čtyři víkendové. Letos jezdily jen o prázdninách, pro slušný zájem budou příští rok jezdit od 19. dubna do 28. září. Spoj se stane i součástí spoje z Rakovníka přes Žlutice. „Příští rok na podzim pak vyhodnotíme, jak je tento spoj efektivní a zda na něj budeme dál přispívat, případně kolik," poznamenal náměstek hejtmana Petr Navrátil.

České dráhy vypraví v Karlovarském kraji každý den 247 regionálních vlaků a 26 rychlíků, navíc na trati Cheb Norimberk denně jezdí osm mezistátních spěšných vlaků. Soupravy ujedou denně kolem 7 538 vlakových kilometrů, ročně je to pak na území kraje přes dva miliony vlakových kilometrů.