Příroda není hloupá. Aby semínka nevyklíčila hned při prvním jarním teplejším deštíku a pak nezaschla, pořídila jim obranný plášť – inhibitory klíčení. Ty se odplaví až s větším trvalejším přísunem vody. Proto zahrádkáři semínka máčejí, aby je přesvědčili, že vody už bude dostatek a mohou bez obav začít klíčit.

Místo obyčejné vody však určitě vyzkoušejte sílu bylinek. Ty je totiž dokáží ochránit před plísněmi a nejrůznějšími chorobami. Díky tomu nebudete muset kupovat nejrůznější chemické postřiky. Ze kterých léčivých bylin připravit lázně pro semínka?

Heřmánek je všelék

Heřmánek má úžasné léčivé vlastnosti. Dokáže totiž potírat nejrůznější bakterie a plísně. A tuto jeho vlastnost lze využít i pro ochranu křehkých rostlinek. Heřmánkovou koupel můžete dopřát fazolím, čočce, hrachu, vlčímu bobu, ale také artyčoku. Nicméně použít jej můžete také u dalších druhů plodin.

Kvasnice obsahují spoustu živin, které potřebují pro svůj růst také rostliny
Fantastický přípravek. Hnojivo z kvasnic ocení balkonové i pokojové rostliny

Přeslička rolní

Přeslička oplývá velkým množstvím křemíku, který mohou klíčící rostlinky využít. Tento minerální prvek je velmi důležitý pro pevnost buněčných stěn. Kyselinu křemičitou navíc můžete využít při výsadbě brambor, protože je dokáže ochránit před houbovými chorobami. Hlízy jednoduše předtím, než je zasadíte, namočte alespoň na hodinu do odvaru z přesličky.

Bylinky pro rajčata a papriky

Pokud si každým rokem pěstujete rajčata či papriky z vlastních semen, pak je předtím zkuste namočit do odvaru například z kozlíku lékařského, pampelišky, kopřivy dvoudomé nebo dubové kůry. Díky tomu vám rychleji semena vyklíčí, a především tím zvýšíte obranyschopnost mladých rostlinek. Kozlík navíc zvyšuje odolnost rostlin vůči chladu.

Nebojte se míchat

Při máčení semen se určitě nemusíte držet pouze jednoho druhu bylinek. Nebojte si udělat vlastní směs, díky níž získají semena komplexní ochranu. Osvědčený lektvar získáte, pokud smícháte 1 díl přesličky rolní a 2 díly kopřivy nebo po jednom dílu heřmánku, přesličky a kozlíku.

Krásné květiny k domovu patří
Kytky z babiččiny světničky jsou ozdobou každé nemovitosti

Nálev připravujte vždy silnější než pro vlastní potřebu. To proto, aby byl účinný i při jednorázovém máčení a aby prospěšné látky pronikly slupkou. Důležité je, abyste při delším máčení semen nálev několikrát vyměnili a semínky zamíchali. Díky tomu se k nim dostane potřebný vzduch.

Doba máčení

Každá rostlinka je jiná, proto každé semínko potřebuje poněkud odlišnou dobu namáčení. Obecně platí, že menší semena potřebují kratší čas, nejméně však jednu hodinu. Například saláty můžete namáčet zhruba 4 hodiny, stejně jako hrách či fazole. Semenům košťálovin dopřejte i půl dne či den lázně, rajčatům a paprikám až dva dny. Tři dny můžete lázeň dopřát cibuli, celeru, mrkvi a petrželi.