Balkony či lodžie nemusí sloužit jen pro odkládání přebytečných věcí. Můžete je využít pro svůj odpočinek nebo si vypěstovat vlastní zdravé jídlo, které bude zaručeně vždy čerstvé a po ruce. A při troše plánování můžete sklízet klidně po celý rok.

Proč pěstovat na balkoně a terase?

Díky této částečné soběstačnosti si můžete dopřát zdravé smoothies, zobnout si voňavou jahodu nebo si připravit rajčatový salát s čerstvou bazalkou kdykoliv na ně dostanete chuť. „Balkon není ale jen o rajčatech, paprikách nebo jahodách. Můžete pěstovat lilky, ředkvičky, mrkve, hrášek, fazole, zelí, okurky, cukety, na severní straně se bude dařit i houbám. A pokud máte zasklenou lodžii tak klidně kiwi či fíky,“ říká o možnostech jedlého balkonu Petra Babča Štěpánková, permakulturní zahradnice a poradkyně přírodních zahrad.

Balkon je v podstatě venkovním pokojíčkem, kde můžete relaxovat. Díky ozeleněné ploše si navíc zlepšíte mikroklima v bytě – rostliny vám částečně vyčistí vzduch a zachytí prach. Zeleň na vašem balkoně zpříjemní bydlení i ostatním, a možná inspirujete další sousedy a vytvoříte ze sídliště příjemné místo k žití.

Jarní vůně má opravdu překvapivé vysvětlení
Proč jaro voní? Nemohou za to květiny, ale hmyz a bakterie

Zelená navíc uklidňuje, díky pěstování a péči o rostliny si vyzkoušíte zahradní terapii v praxi, krásně si pročistíte hlavu a přijdete na jiné myšlenky. Do pěstování můžete zapojit i děti a vysvětlit jim, jak ze semínek vyroste rostlinka. Zároveň pochopí, že rajče neroste v supermarketu, ale mohou si jej sami vypěstovat. A pokud svůj balkon přizpůsobíte i létajícím návštěvníkům, máte o zábavu postaráno. Můžete pozorovat berušky, včelky samotářky nebo ptáčky, kteří k vám přiletí pro něco dobrého na zub.

Výhody:
prostor si naplánujete podle libosti
můžete v průběhu roku měnit kompozici
možnost využití i v zimě (zimní saláty, předpěstování)
pěstování kdykoliv ve volné chvíli
částečná soběstačnost
na balkon se nedostane většina škůdců
nemusíte se zdržovat s pletím

Nevýhody:
omezení prostorem a nosností balkonu
předem daná orientace ke světovým stranám
nutný je správný výběr rostlin, které zvládnou dané podmínky
rostliny vyžadují častější pozornost (změna substrátu, hnojení)
zálivka pitnou vodou

Od plánování po sklizeň

Nejdříve ze všeho je dobré si uvědomit, jaký balkon vlastně chcete – zda relaxační, bylinkový, produkční, okrasný nebo kombinaci všeho. Podle toho pak přizpůsobíte výběr rostlin – na okrasném budou třeba muškáty a petúnie, na produkčním zase jenom ovoce a zelenina. Při výběru rostlin je nutné respektovat dispozici balkonu či lodžie (světové strany, oslunění či směr větru). Ze začátku volte rostliny, které jsou jednodušší pro pěstování a postupně přidávejte další druhy.

Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA.
Olla? Olala? Prastarý pěstitelský hit ušetří vodu i čas

Každý prostor má svého výhody i nevýhody. Balkon přečnívá přes obvodové zdi, a je tak limitován nosností a je vystaven povětrnostním vlivům. Lodžie má dvě nosné zdi, které lze využít například na vertikální umístění nádob. Zasklení balkonu nebo lodžie zase chrání před větrem, deštěm a prašností. Na druhou stranu ale musíte dostatečně větrat kvůli zvýšené vlhkosti, a také stínit, aby se nepřehřívaly. Dále je vhodné nakreslit si plán a vymyslet, jaké nádoby použijete a jak je rozmístíte. Nezapomeňte ani na pořízení vhodného substrátu, nářadí, osiva či sazeniček, pomůcek pro zavlažování či hnojiva. „Veďte si pěstitelský deník a zapisujte si své úspěchy a neúspěchy neboli výzvy. Další rok tak budete vědět, jakým rostlinám se u vás daří, a kterým je lepší se vyhnout,“ dodává na závěr Štěpánková.