„Perspektivy pacientů s lupénkou i dalšími chorobami se v souvislosti se zavedením biologické léčby výrazně zlepšily. Cíleně zasahuje do patogenetického procesu těchto onemocnění. Kritéria pro biologickou léčbu jsou pevně daná rozsahem, tíží onemocnění a dosavadní léčbou,“ vyzdvihla přínos primářka.

Pan Josef. Jeden z účastníků programu řízené redukce hmotnosti, který zavedla a úspěšně provozuje Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FN Olomouc
Zhubl už 40 kg a pokračuje dál. Boj s obezitou lze zvládnout, chce to ale dohled

Vzhledem k nákladnosti biologické léčby je určena pacientům se závažnějším rozsahem nemoci.

Tři procenta obyvatel

V Karlovarském kraji jsou podle posledních statistik téměř dva tisíce pacientů s lupénkou, podle odborníků touto nemocí trpí dvě až tři procenta obyvatel. Ještě větší procento výskytu onemocnění evidují lékaři u atopického ekzému.

„Tady se prevalence (podíl počtu jedinců trpících danou nemocí a počtu všech jedinců ve sledované populaci - pozn. redakce) pohybuje mezi 15 až 20 procenty u dětí, u dospělých je výskyt nižší,“ uvádí primářka.

Nemocnice Motol.
Naděje pro lidi s nádorem sítnice. V Motole aplikovali cytostatika přímo do oka

Biologická léčba je nejnovějším typem systémové léčby využívané pro řadu onemocnění. Cílí na imunitní systém, kde blokuje vybrané komunikační signály a vždy se zaměřuje jen na malou část imunitního systému, kde problém vzniká. Pacienti si jednou za dva týdny až tři měsíce aplikují injekci do podkoží břicha.

Vzhledem k tomu, že je tato terapie drahá, pojišťovny ji proplácí pouze pacientům se závažnou formou nemoci, u kterých zánět pokrývá značnou část těla.

S nemocí se pojí i deprese

V září minulého roku nemocnice rozšířila množství diagnóz, které léčí. Lupénka je velice zrádná nemoc, nezasahuje pouze kůži, ale i další místa na těle, respektive celý organismus.

Vedle onemocnění kloubů se s lupénkou často pojí i metabolický syndrom, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění či vysoký krevní tlak. Častou komplikací jsou i deprese. Lupénka má také značný dopad na kvalitu života pacientů, jejich fyzickou funkci a pracovní produktivitu. Závažná forma onemocnění zkracuje i délku života.

Ilustrační foto
Školáci trpí poruchami spánku. Mohou za to mobily a tablety

„Zhruba 50 procent pacientů má lupénku v mírné formě, kterou lze léčit lokálními prostředky. U středně těžkých a těžkých forem onemocnění pak bývá nutná léčba systémová, která zahrnuje fototerapii UVB zářením, konvenční systémovou léčbu a nyní i biologickou léčbu,“ uzavřela primářka Němcová.