Hladina vitaminu D v organismu úzce souvisí se schopností ubránit se virové nákaze. Odborníci zvláště v poslední době upozorňují, že dostatečná koncentrace zásobeného „déčka“ může účinně posílit imunitu.

Co je dobré vědět?

Máte-li deficit vitaminu D, což zjistíte laboratorním testem, užívání denní doporučené dávky nebude zcela dostatečné. Doporučená denní dávka jenom doplní vitamin D, který v ten den ztratíte. Při tomto stavu vám například v ambulancích klinické výživy předepíší 3 000 až 5 000 IU (mezinárodní jednotka pro množství účinné látky) vitaminu D denně, po třech měsících se jeho hladina kontroluje.

Dobrou cestou, jak si zachovat duševní pohodu, je stanovit si pravidelný denní režim.
Boj se stresem z koronaviru: K duševní pohodě mohou pomoci i jednoduché věci

Doporučuje se dokonce užívat preventivně vitamin D i v létě. Platí totiž, že čím více jste opálení, tím méně déčka vytváříte, pigmentová vrstva na kůži brání průniku UV-paprsků k molekulám, z nichž má vzniknout.

Nejdůležitější formy vitaminu D

Vitamin D2 (ergokalciferol) tvoří houby a plísně, je přítomen v mléce, játrech a živočišných tucích (rybí olej), syntetická forma se používá k obohacování potravin a rovněž se v potravě dostává do organismu. V tenkém střevě se vstřebává na rozdíl od vitaminu D3 pomaleji – a ne úplně. Tvoří jen 5 procent celkového vitaminu D.

Očkování je bezpečné. Vakcína prochází před uvedením na trh rozsáhlými klinickými testy.
Bojíte se očkování? Třiatřicet otázek a odpovědí o vakcíně na covid

Vitamin D3 (cholekalciferol) vzniká v kůži účinkem UV záření v pásmu 290–315 nm, jeho dalším zdrojem jsou potraviny živočišného původu (ryby – zvláště tresčí játra, sardinky, losos, sleď, rybí olej a vajíčka). V tenkém střevě se vstřebává rychle a kompletně. Na základě laboratorních výsledků z krve tvoří vitamin D3 až 95 procent z celkového množství vitaminu D. Koncentrace v séru (čili v krvi) je nejlepším ukazatelem (ne)dostatku vitaminu D.

Nemáte-li přesně zjištěnou hladinu D-vitaminu v laboratoři, neužívejte více než 1 000 IU vitaminu D denně! Vystavit se slunečním paprskům nezapomínejte ani v zimě.