Může to mít pro ně za následek chronická plicní onemocnění, slepotu či hluchotu, mozkovou obrnu, epilepsii či problémy v oblasti psychického vývoje.

Důvodů předčasného porodu může být několik. Infekce, špatný životní styl, stres, chudokrevnost nebo vysoký věk budoucí matky. Ten navíc v poslední době u nás roste. „V České republice je věk prvorodiček v průměru 29 let. Deset roků zpět to bylo 27 let“, říká Antonín Pařízek z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Koronavirus - Ilustrační foto
Roušky pro děti? Až od pěti let, radí zdravotníci z WHO

Aby se do budoucna předčasným porodům povedlo zabránit, nebo se aspoň včas odhalily, spustila jeho instituce ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) unikátní projekt, v jehož rámci bude vyšetřena více než tisícovka žen. Jeho cílem je připravit, otestovat a posoudit zavedení nové screeningové metody do standardní zdravotnické péče.

Pětačtyřicet minut

Celé vyšetření má riziko předčasného porodu odhalit během 45 minut. A to za pomoci vyhodnocení koncentrace proteinu fibronektin.
„S postupujícím těhotenstvím mizí a jeho přítomnost před 34. týdnem gravidity naznačuje blížící se předčasný porod,“ vysvětluje Pařízkův kolega z kliniky Patrik Šimják.

Ilustrační foto
Vitamínová bomba. Dětem pijícím dost mléka obezita nehrozí

Vyšetření je zatím určeno především pro těhotné ženy, které již předtím předčasný porod, případně potrat prodělaly. Musejí také mít zkrácené děložní hrdlo. „V roce 2018 rodila předčasně každá pátá žena s touto anamnézou a naopak pouze každá dvacátá žena bez ní,“ říká šéf ÚZIS Ladislav Dušek.