Domácí tvarohový krém s chutí pribináčku:

Zdroj: Youtube

Jak se dělá tvaroh

Tvaroh zná každý. Má bílou barvu, hrudkovitou nebo krémovitou konzistenci a příjemně mléčnou až smetanovou chuť. Jako tvaroh se označují všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Historie tvarohu je tedy stejně dlouhá jako historie chovu koz a krav.

„Tvaroh je sražená sýrovina z mléka, kterou řadíme do skupiny kyselých sýrů. Proces mléčného kysání probíhá buď samovolně, nebo po naočkování smetanového zákvasu,“ vysvětluje web Středního odborného učiliště Horky nad Jizerou, které mimo jiné vyučuje gastronomii a zemědělství.


Nahrává se anketa ...

Při výrobě kyselého tvarohu se přirozeně zkysané mléko zahřívá při teplotě 28 až 32 °C. Když se odděluje sýrovina od syrovátky, přecedí se přes tkaninu. Syrovátka se nechá vykapat, nebo se vylisuje.

„Při výrobě sladkého tvarohu se do sladkého mléka přidá syřidlo chimozin, což je výtažek ze sliznice žaludku sajících telat,“ uvádí web SOU Horky nad Jizerou.

V tvarohu je nálož zdraví

Pro zařazení tvarohu do jídelníčku se dá uvést tisíc a jeden důvod. Pokud se soustředíme na jeho přínosy pro zdraví, je důležité vědět, jaké nejvýznamnější benefity tvaroh nabízí.

  • Zdroj vápníku. Vápník je minerál nezbytný pro zdravé kosti i zuby. Tvaroh jej obsahuje tolik, že se jeho konzumace doporučuje jako prevence před osteoporózou. Zvýšený příjem vápníku navíc podporuje správnou hladinu testosteronu, který napomáhá tvorbě svaloviny.
Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké.
Pečení s řídkým tvarohem je pěkná otrava. Zkuste pár tipů, jak náplň zahustit
  • Zdroj bílkovin. Tvaroh patří k nejbohatším zdrojům bílkovin, což je důležité například pro vegetariány. Díky tomuto zdroji může tvaroh také pomoci sportovcům při budování a udržení svalové hmoty.
  • Zdroj vitaminů a minerálů. Vedle vápníku tvaroh obsahuje draslík, hořčík, mangan, zinek, měď či selen. Naši stravu obohatí také o vitaminy B6, B12, A, C, D, E, riboflavin, tiamin, kyselinu listovou i betakaroten.
  • Zdroj probiotik. Tvaroh s aktivními kulturami nebo tvrdý tvaroh obsahují probiotika, která blahodárně působí na mikroflóru našich střev.
  • Nízký obsah tuku. V obchodech můžeme sehnat tvaroh polotučný i odtučněný, což uvítají hlavně lidé, kteří chtějí zhubnout nebo omezit příjem tuků. Ale ani v případě, že si vyberete tvaroh plnotučný, který je chuťově nejlepší, se nemusíte obávat. Ve sto gramech plnotučného tvarohu je jen okolo 10 gramů tuků.

Domácí termix:

Prospívá svalům, mozku i očím

Pokud tvaroh v kuchyni správně zpracujete, získáte velmi syté, zdravé a výživné jídlo. „Z nutričního hlediska je tvaroh, pokud nepočítáme maso, snad nejbohatším zdrojem bílkovin. Sto gramů tvarohu obsahuje 10 až 13 gramů bílkovin, tvrdý tvaroh obsahuje dokonce 25 gramů bílkovin,“ uvádí web STOB klub, který se zaměřuje na zdravé hubnutí. 

Ani tuky obsažené v tvarohu nejsou škodlivé. Tvaroh dokonce snižuje hladinu cholesterolu v krvi Omega-3 a Omega-6 nenasycené mastné kyseliny navíc chrání mozkové buňky a podporují jejich funkci.

Tvaroh obsahuje typ bílkoviny zvané kasein, kterou tělo tráví pomaleji než jiné druhy bílkovin. „Vzhledem k pomalému trávení a vysoké úrovni sytosti, může tvaroh potlačovat hlad během noci. Tvaroh se sice tráví pomalu, ale snadno,“ píše web Rehabilitace

Tím, že organismus zpracovává kasein obsažený v tvarohu pomaleji, je tělo je zásobeno bílkovinami na delší dobu a svaly namáhané sportem se lépe zregenerují.

Kvašené zelí je hotový elixír zdraví, který vám pomůže nejen se zažíváním
Vitamínová bomba: Vyzkoušejte tajnou zbraň pro vaše zažívání i štíhlou linii

Tvaroh dokonce zlepšuje zrak a léčí šeroslepost. Tuto schopnost mu dává vitamin A a zinek.

Jak vyrobit doma tvaroh

Výroba domácího tvarohu je jednoduchá. Budete potřebovat jen plnotučné mléko, které necháte asi den v pokojové teplotě, aby zkyslo. Pak mléko pomalu zahřívejte na teplotu asi 50 °Celsia. Pokud chcete tvaroh velmi měkký, stačí asi 40 stupňů, pokud dáváte přednost tvrdšímu a suššímu, teplotu zvyšte.

Tvaroh zužitkujete na mnoho způsobů. Například pečené brambory s tvarohem milovali už naši předkové.Tvaroh v kuchyni zužitkujete na mnoho způsobů. Například pečené brambory s tvarohem milovali už naši předkové.Zdroj: Shutterstock

Ohřáté mléko zakryjte a nechte pomalu vychladnout. „Pokud chcete získat tvrdý tvaroh na strouhání, sraženou tekutinu sceďte ještě za horka a vzniklou hmotu pevně zabalenou v čistém plátýnku zatižte třeba dobře omytým kamenem nebo dlaždičkou,“ doporučuje Prima Fresh.

Měkký tvaroh získáte, když po vychladnutí slijete syrovátku, kterou pak můžete využít, protože je velmi zdravá. Vzniklý tvaroh nechte buď jen okapat na cedníku, nebo jej ještě vymačkejte v plátně.

Chcete-li mít tvaroh tučnější, přilijte do mléka smetanu a nechte zkysnout společně.

Domácí termix

Co budete potřebovat:

  • 1 tabulka hořké čokolády (70 – 80 % kakaa)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 1 vanička tučného tvarohu

Postup:

Smetanu dejte do hrnce a zahřejte téměř k varu. Stáhněte teplotu, nalámejte do smetany čokoládu a metličkou směs vymíchejte do hladka. Odstavte hrnec z plotny a do směsi vmíchejte tvaroh. Rozdělte do mističek či skleniček, nechejte vychladnout, a pak dejte přes noc do ledničky.