Až dvacet let 
za mřížemi hrozí devětatřicetiletému Karlu Vavřínovi 
z Chodova na Sokolovsku, který ve čtvrtek stanul před Krajským soudem v Plzni kvůli pokusu vraždy. Muž chtěl podle obžaloby plastovou stahovací páskou uškrtit svou bývalou partnerku. Zřejmě neunesl, že žena od něj odešla.

K události došlo letošního 26. února po půl čtvrté odpoledne ve Skalníkově ulici v Mariánských Lázních. Vavřín si ke své expartnerce jel pro věci. Nerozcházeli se ve zlém, takže si ještě vypili kávu a snědli zákusek.

Zákeřný útok

„Normálně jsme si povídali. Karel pak řekl, že mi chce dát řetízek na památku. Šel do tašky a dlouho jej hledal, už to bylo divné. Pak mi řekl, ať si sednu a zavřu oči. Byla jsem k němu zády. Celé mě to překvapilo, myslela jsem si, že je to nějaký vtip, že mi třeba za krk hodí pavouka," vzpomínala čtyřicetiletá Jaroslava 
v jednací síni.

„Najednou jsem měla pocit, že mi před obličejem máchla ruka. Měla jsem pořád zavřené oči a cítila jsem takový vánek před obličejem. Sáhla jsem si na krk, abych zjistila, co tam mám, načež on to v té chvíli zatáhl," popsala poškozená. Zachránilo ji, že pod stahovací pásku stihla strčit prsty.

Tím to ale neskončilo. „Chtěla jsem utéct do chodby, ale on mě chytal za levou ruku. V chodbě za tu pásku zatáhl znovu. V té chvíli jsem si uvědomila, že z toho bytu musím ven! Asi napodruhé se mi podařilo otevřít dveře a křičela jsem o pomoc," uvedla paní Jaroslava. Z okolních bytů poté začali vycházet sousedé a jeden z nich pak stahovací pásku přestřihl nůžkami. Žena si najednou mohla oddychnout.

Nic si nepamatuje

Vavřín se před soudem 
k incidentu nechtěl vyjádřit a odkázal na svůj předchozí výslech. Během něj řekl, že kritický okamžik si nevybavuje. „Najednou se mi zatmělo před očima. Pak nevím, co se stalo. Nedokážu pochopit, co se stalo, a hrozně mě to mrzí. Není den, abych na to nemyslel," kál se před soudem.

Bývalé partnerce dokonce napsal omluvný dopis a ve čtvrtek se jí se slzami v očích omluvil přímo v jednací síni. „Prosím o odpuštění," řekl a klopil zrak dolů.

Dvojice se seznámila v loňském roce na internetové seznamce. Vztah vypadal slibně, tak se na podzim oba rozhodli pro společné bydlení v Mariánských Lázních. Kamenem úrazu ale byl Vavřínův laxní přístup k práci a řešení problémů, vyšlo též najevo, že muž má několik exekucí.

Hlavní líčení pokračuje 
v dalších dnech.