Pátrání po ukradených bicyklech není snadné, někdy se ale policii zadaří. Jako tomu bylo v případě šestnáctiletého cyklisty, který přišel o své kolo na freestyle. Mladík si užíval ježdění do doby, než zastavil před obchodem v Dalovicích. Kolo tady odstavil, aniž by ho zajistil proti krádeži, a šel nakupovat. Těch pár minut stačilo. „Kolem procházel pětatřicetiletý muž, který využil nepozornosti majitele, nasedl na kolo a s kolem odjel. Majitel kola, jemuž vznikla škoda za zhruba 10 000 korun, krádež oznámil na policii a ta začala případ krádeže prověřovat,“ uvedla mluvčí krajské policie Zuzana Týřová.

Policisté s využitím kamerového záznamu a dobré místní znalosti zloděje vypátrali, zadrželi a začali stíhat za krádež. V případě prokázání viny mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Ovšem majitel kola by byl raději, kdyby bicykl dostal zpět.

„Tento případ však jako jeden z mála měl šťastný konec. Policistům se podařilo po dvou dnech od krádeže kolo nalézt, zajistit a předat zpět majiteli. Ten je již ponaučený, že své jízdní kolo nikdy nenechá bez dozoru neuzamčené,“ dodala k případu Týřová.

Několik preventivních rad, jak předejít krádeži jízdního kola.
• Nenechávejte ani na chvíli své jízdní kolo neuzamčené. Můžete o něj během několika vteřin přijít.

• Pro větší zabezpečení proti odcizení používejte kvalitnější zámky či alarmy na jízdní kola.

• Uzamykejte jízdní kolo na takových místech, kde nebude mít případný pachatel dostatek prostoru a času jej odcizit.

Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Attila Racek• Při odstavení jízdního kola na ulici používejte vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat k pevnému bodu (zábradlí, sloup, stojan).

• Jste-li ve společnosti dalších cyklistů, dávejte přednost fyzické přítomnosti jednoho z vás u odstavených a zabezpečených jízdních kol.

• Vhodné je uzamknout své jízdní kolo dvěma či více bezpečnostními zámky.

• Jestliže uzamykáte více kol dohromady, uzamykejte je mezi sebou navzájem tak, ať jsou uzamčeny všechny jejich části.

• Při odchodu od jízdního kola si s sebou vezměte cennější vybavení (tachometr, nasazovací svítilna, brašna s věcmi, apod.).

• Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří do objektu a stálé uzamčení společných prostor, i uzamčení jízdních kol v nich uložených.

• Pro případ odcizení jízdního kola si poznamenejte jeho značku, výrobní číslo, barevné provedení, nápisy, vybavení a pořiďte si jeho fotodokumentaci.

Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho jízdního kola, neprodleně tuto skutečnost oznamte na linku Policie ČR 158 nebo se obraťte na nejbližší policejní služebnu.