„Jedna z mladých žen oslovila na ulici starší paní s tím, že je její příbuzná. Oslovovala ji teto. Paní si sice nevzpomenula, ale obviněná byla tak přesvědčivá, že jí důchodkyně uvěřila. Následně ze starší paní vylákala peníze pod záminkou, že potřebuje nakoupit pro své malé dítě,“ popisuje příběh podvedené ženy policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Po čase se situace opakovala. „Druhou návštěvou se roztočil kolotoč podvodů. Žena chodila za důchodkyní a opakovaně pod různými záminkami z ní lákala peníze. Stále jí slibovala, že jí peníze vrátí, ale to se nestalo,“ přidala Zuzana Týřová.

Podvodného jednání se obviněné dopouštěly od července do prosince minulého roku. „Jedna z obviněných žen se měla vydávat za ředitelku banky, přičemž měla poškozenou ženu přesvědčovat k vydání dalších finančních částek v řádu desetitisíců korun údajně potřebných pro administrativní vyřízení úvěru obviněným ženám, kterým by ony mohly splatit poškozené veškeré své dluhy vůči ní,“ popsala ve zkratce mluvčí Týřová roli druhé obviněné ženy v případu.

Škoda způsobená podvodným jednáním je značná. „V případě prokázání viny hrozí oběma trest odnětí svobody na dva až osm let,“ doplnila mluvčí.

Ilustrační foto.
Kontroly cílí na odpad