„Tak, pane Novák (jméno změněno, pozn. autor), obujte si boty, půjdete s námi!“ Přesně tuto větu slyšel na sklonku minulého týdne hledaný osmatřicetiletý muž z Rakovníka, na něhož vydal soud příkaz k zatčení pro neplacení alimentů. Policisté jej objevili v jedné z chat u Děpoltovického rybníka v rámci akce typu Úklid, při které se zaměřili na chatové kolonie v regionu.

„Do akce se zapojila necelá dvacítka policistů z obvodních oddělení v Nové Roli, Nejdku a Perninku, kterým asistoval policejní psovod. Hlídky pročesaly 40 čtverečních kilometrů a na pět stovek rekreačních objektů,“ popsal zátah Pavel Valenta, mluvčí karlovarských policistů.

Právě rekreační chaty a chalupy, které jejich majitelé na zimu opouštějí, se často stávají terčem zájmu zlodějů. Svědčí o tom i případ z Nových Hamrů, kde se zatím neznámý pachatel pokusil vykrást chatu muže z Prahy. Sice se mu nepodařilo nic odnést, ale i tak způsobil majiteli dvacetitisícovou škodu.

„Při podobných preventivních akcích je důležitý kontakt s lidmi, kteří v kontrolovaných lokalitách trvale žijí,“ konstatoval Valenta. „Jejich postřehy a poznatky mohou být důležitým vodítkem při pátrání po pachatelích trestné činnosti,“ vysvětlil nutnost neformálních vztahů mezi policisty a veřejností Valenta.

Oči na stopkách by ale podle jeho slov měli mít všichni. „Při pobytu na chatě či chalupě je dobré všímat si pohybu neznámých vozidel či osob. Případné svědectví je při řešení podobných trestných činů důležité,“ zdůraznil mluvčí karlovarských ochránců zákona.

Při zatím poslední akci zaměřené na kontrolu chatových lokalit prověřili policisté totožnost dvaatřiceti osob. „Hlídka, která dohlížela na provoz na silnicích, pak zkontrolovala dvě desítky vozidel. Jeden z řidičů dostal pokutu za nevyhovující technický stav vozu,“ doplnil výsledky akce Pavel Valenta.