Nejrozsáhlejší a nejzávažnější případ v dějinách české policie. Tak mnozí policisté označují korupci v autoškolách na Chebsku, Mariánskolázeňsku a v Praze, kdy si zájemci mohli doslova koupit řidičské oprávnění.

Na Chebsku se dočkalo obvinění prozatím pět osob, z toho dvě jsou vyšetřovány na svobodě, jelikož u nich pominuly podmínky vazby.

Policisté nejsou zděšeni ani tolik z výše úplatků, ale z množství nezkušených řidičů, kteří neprošli žádným kurzem, a mohou tak být velkým rizikem pro další účastníky silničního provozu. To také potvrdil majitel autoškoly Ivan Hornek z Chebu. „Ten, kdo si neprošel řádnou výukou, je velkým rizikem pro další řidiče. V autoškole se snažíme odhalit a napravit nedostatky začátečníků. Ti, co si řidičské oprávnění koupili, to tak neměli," dodal.

„Právě se soustředíme na odhalování tohoto nešvaru ve východních Čechách," uvedl Jiří Vopálenský, šéf odboru hospodářské kriminálky Krajského ředitelství policie v Karlových Varech. „Také obviněných lidí na Chebsku možná přibude," dodal.

Několik obviněných lidí však k soudu už nikdy nepřijde. Někteří z nich na silnici zahynuli. „Organizovaná skupina totiž pustila na silnici řidiče, kteří v autoškole nikdy neseděli. Někteří z nich jsou už po smrti nebo jsou těžce zranění. Řídili totiž náklaďáky, autobusy či silné motorky, se kterými neuměli jezdit," upřesnil Vopálenský.

Policisté také s tímto případem zažívají mnohé kuriózní situace. V severních Čechách dokonce našli člověka, který nepoznal ani základní dopravní značky.

V celé České republice obvinili policisté už přes 60 osob.