Razie navazovala na obdobnou akci, která se v dopoledních hodinách uskutečnila na Sokolovsku, kde hlídky prověřily pět desítek bikerů. Na Karlovarsku se ukázalo, že alkohol je relativně častým prohřeškem cyklistů. Policisté objevili hned dva.

„První při opakované zkoušce nadýchal hodnoty 2,01, respektive 2,06 promile, hladina alkoholu v krvi druhého hříšníka byla nižší – 0,91, při opakované zkoušce pak 0,97 promile,“ konstatoval Pavel Valenta, mluvčí karlovarských policistů.

Pokuty v tomto případě vyměří oběma podroušeným cyklistům pracovníci magistrátu.

Podle jeho mluvčí Michaely Kousalové má na výši pokuty vliv množství vypitého alkoholu. „V případě, že je jeho hladina do jednoho promile, je cyklistovi uložena pokuta v rozmezí deset až dvacet tisíc korun. Desetitisícová sankce je nejnižší možná sazba,“ varovala Kousalová. Muž, který nadýchal přes dvě promile, na tom bude ještě o poznání hůře. „Sankce se v okamžiku, kdy hladina alkoholu překročí jednu promile, zvyšuje na 25 až 50 tisíc korun,“ řekla mluvčí karlovarského magistrátu.

Častá otázka cyklistů zní: „Mohu jako držitel řidičského průkazu o doklad přijít v okamžiku, kdy nadýchám na kole alkohol?“

„Za tento delikt nejsou řidiči připsány žádné trestné body, ani mu neodebíráme řidičský průkaz. Jediným trestem je tak peněžitá pokuta,“ odpověděla Kousalová. I zde ovšem existují výjimky. „V případě, kdy cyklista posilněný alkoholem usedne na kolo při výkonu svého povolání, kdy se například živí jako poslíček, a kolo tak ke své práci potřebuje, může mu být uložen zákaz řízení motorových vozidel,“ doplnila Kousalová.