„Byla zde důvodná obava, že tento skutek zopakuje,“ potvrdil zprávu státní zástupce Pavel Dvořák. Policie pachatele útoku zároveń obvinila z trestného činu útoku na veřejného činitele. „V tomto případě hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let,“ uvedl Pavel Valenta, mluvčí plzeňské Policie České republiky.

Kvůli pondělnímu napadení úředníka během pracovní doby vedení radnice vyhodnocuje svá bezpečnostní opatření.

„Ukázalo se, že náš bezpečnostní systém je nastaven správně, vše zafungovalo tak, jak mělo. V okamžiku nebezpečí byl aktivován alarm, na který okamžitě reagovala zásahová jednotka městské policie. Ta během několika málo minut dorazila na místo a útočníka zneškodnila. Přesto zvažujeme možné rozšíření elektronického bezpečnostního systému a s Městskou policií diskutujeme, zda lze její zásah ještě urychlit,“ uvedl Jiří Vávra, tajemník magistrátu. Podle něj je nečekané a úmyslné brutální násilí na úředníkovi pro magistrát varováním.

„Dnešní doba je pro mnohé lidi psychicky náročná, ekonomická krize může vzbuzovat obavy z budoucnosti, nervozita roste. Můžeme to chápat, ale podobnému násilí musíme rozhodně čelit. Ukazuje se, že požadavek na každodenní přítomnost strážníka Městské policie v obou budovách magistrátu je oprávněný a budu na něm určitě trvat,“ zdůraznil Vávra, podle něhož je úmyslná a připravená agrese z principu naprosto nepřípustná. „Trest za ni by měl být především odstrašujícím příkladem. Násilí přece nemůže nic vyřešit,“ dodal tajemník.