Hned šest svědků vypovídalo včera u Okresního soudu v Karlových Varech, u kterého se zpovídají bratři Lothar a Martin Hemzáčkovi z Ostrova. Ti jsou obžalováni z toho, že měli o silvestrovské noci na přelomu roku 2007 a 2008 před bufetem Rumburak na Božím Daru brutálně zmlátit Karlovaráka Václava Voříška. Ten skončil v nemocnici s vážnými zraněními a dokonce i frakturou lebky. Policie začala incident vyšetřovat jako pokus o ublížení na zdraví.

Tři svědky si předvolala obhajoba. „Tancovali jsme, normálně jsme se bavili. Na parketu byla skupina, která tancovala podle mě docela agresivně, pogovala. Viděl jsem, jak se Lothar po nich ohnal. Asi chránil svou přítelkyni. Pak už jen vím, že se celá skupina z parketu přemístila ven,“ vyprávěl Ladislav Fencl, který se s Hemzáčkovými osobně zná šest let.

Právě venku před Rumburakem měli Hemzáčkovi na Voříška zaútočit. „Všiml jsem si, že mezi dveřma je nějaká mela. Vypadalo to, jakoby tam po sobě lidé téměř šlapali. Žádného zraněného jsem si ale nevšiml,“ uvedl další kamarád Hemzáčkových Tomáš Rom.

Podobně hovořil i Radek Suchomil. „Tanec na parketu přitvrdil a lidé do sebe začali strkat. Pamatuji si, že do pana Hemzáčka někdo šťouchl. Lidé se pak začali valit ven a pak už jsem jen viděl, jak jde někdo dovnitř se zlomeným nosem. V té době jsem ale venku nebyl,“ tvrdil Suchomil. Na dotaz soudkyně Kateřiny Vltavské, jak vypadal návrat poškozeného Voříška zpět do Rumburaku, odpověděl: „Šel po svých v doprovodu s někým dalším a debatovali. Držel se za nos.“

To ale vyloučil další svědek Jakub Šmejkal. „Do Rumburaku musel být přenesený, neslo ho několik lidí. Sám nebyl schopný ani vstát. V bufetu ho pak položili na stůl. Před Rumburakem ležel obličejem k zemi a byl bezvládný,“ uvedl svědek Šmejkal a pokračoval v líčení večera: „Byl jsem na baru, když ke mně známý přiběhl, že venku mlátí našeho kamaráda. Když jsem vyběhl ven a ptal se, kdo to udělal, dostal jsem hned ránu a upadl jsem.“

Svědek následně odvětil, že tu ránu mu dal přítomný Lothar Hemzáček. „Zpovzdálí jsem viděl, že každý, kdo chtěl Vaška hájit, s tím se chtěli hned rvát. Když jsem útočníkům řekl, že na ně podáme trestní oznámení, varovali mě, ať to neděláme, že si zjistí naše bydliště,“ prohlásil svědek.

Ačkoliv měl už ve středu padnout verdikt, obhájce obžalovaných požádal o odročení. Potřebuje si prostudovat protokoly kvůli nesrovnalostem ve výpovědích svědků.

Rozsudek má padnout 11. května.

Oba bratři i ve středu u soudu pro Deník uvedli, že se cítí nevinní, protože oni se v osudný den jen bránili.