Plzeň – Na pět let do věznice s dozorem poslal ve čtvrtek senát Krajského soudu v Plzni dvacetiletého Kamila Kinkala z Karlových Varů. Potrestal jej za znásilnění čtrnáctileté školačky. Jak Kinkal, tak státní zástupce se vzdal práva na odvolání. Rozsudek je tedy již pravomocný.

Pro soud hrálo zásadní roli svědectví poškozené dívky, která soudu popsala, co se mezí ní a Kinkalem odehrálo loňského 27. července kolem půl osmé večer. V zasádě totožně vypověděl i obžalovaný.

Kinkal se s poškozenou dívkou znal a podle státní zástupkyně Václavy Brýdové věděl, kolik jí je let. V onen den seděla dvojice s partou u hřiště za základní školou v karlovarské části Stará Role. Tady se spolu bavili a pak se i líbali. Aby nebyli ostatním na očích, šli se projít na asi tři sta metrů vzdálenou louku, kde Kinkal dívku osahával na prsou a mezi nohama.

To už se jí ale přestalo líbit a začala se bránit. „Srazil ji na zem, svlékl a i když se jej snažila odstrčit a kopat, nohy jí přiklekl a chytil ji pod krkem, aby nekřičela. Následně jí vnikal do pochvy prsty,“ popsala v obžalobě Brýdová. Podle poškozené se obžalovaný pokoušel i o soulož, ale to se mu zřejmě nepodařilo. Penis měla mít dívka jen mezi stehny, dále ne. „Vnikal jsem do ní pouze prsty. Klasickou soulož jsem na ní nevykonal, ani to moc nešlo. Možná proto, že říkala, ať neblázním, že mám přítelkyni a několikaměsíční dítě,“ řekl před soudem Kinkal.

Když prý svého jednání zanechal, pomohl dívce s oblékáním a vstát. „Brečela, pak jsme se objali a řekla, že je v pořádku,“ popisoval Kinkal.

Plzeňský soud vycházel při úvaze o vině z rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR, podle kterého se i to, co se odehrálo mezi Kinkalem a poškozenou, dá považovat za soulož. „Je to s ohledem na nízký věk a sexuální nezkušenost poškozené,“ vysvětlil předseda senátu Jan Špeta. Při gynekologickém vyšetření navíc vyšlo najevo, že dívka krvácela z pohlavních orgánů a její krev se našla i na Kinkalových kalhotách. To potvrdilo, že v době, kdy krvácela, u ní byl i Kinkal.

Kinkal u soudu tvrdil, že nevěděl, kolik je dívce skutečně let. „Myslel jsem, že tak 15 nebo 16. Věděl jsem jen, že chodí na základní školu, ale ne do které třídy,“ vypověděl Kinkal. Před soudem se omluvil jak poškozené, tak její rodině a řekl, že toho, co udělal lituje.

Obžalovanému původně hrozilo až dvanáct let vězení. „Věříme, že z vás stane občan, který bude řádný a když ne řádný, tak řadový, a že budete sekat latinu,“ pronesl na závěr k obžalovanému Špeta.