Pět desítek cyklistů zkontrolovaly v úterý dopoledne policejní hlídky na Sokolovsku. Bikeři desetkrát platili pokutu, většinou za prohřešky proti povinné výbavě kola.

Policisté podle své sokolovské mluvčí Kateřiny Dohnalové nezaznamenali ani jednoho cyklistu pod vlivem alkoholu. Ten je přitom jednou z hlavních příčin nehod jedněch z nejohroženějších účastníků silničního provozu. Obdobná akce se v úterý uskutečnila i na Karlovarsku.

„Je to poprvé, co mě stavěla policejní hlídka,“ řekl cyklista Lukáš, kterého stavěla hlídka v Nové Roli. Policisté mu vyčetli, že nemá v pořádku povinnou výbavu kola. Jeho prohřešek ovšem vyřešili domluvou.

Jaká je povinná výbava kola? Podle zákona musí být každé vybavené dvěma na sobě nezávislými brzdami a zvonkem či obdobným zařízením (neplatí pro cyklistické závody).

„Za normální viditelnosti musí být kolo vybavené odrazkou bílé barvy vpředu, červené vzadu a oranžovými ve šlapkách a výpletu kol. Tyto reflexní prvky mohou být nahrazené odrazovými materiály obdobných vlastností na oděvu a obuvi cyklisty,“ pokračoval Pavel Valenta, mluvčí karlovarských policistů.

Za snížené viditelnosti je pak nezbytné mít vpředu bílé a vzadu červené světlo. „Cyklista mladší než 18 let pak musí mít na hlavě přilbu,“ dodal Valenta.

„Na kole jezdím snad od patnácti let. Je mi jasné, že nehody cyklistů jsou. Ale co se týká viníků na jednostopých vozidlech, vedou podle mého názoru motorkáři,“ řekl další z kontrolovaných cyklistů.

Jenom v červenci letošního roku havarovalo v Karlovarském kraji 25 cyklistů, 17 z nich nehodu dokonce zavinilo. „Dva cyklisté při nehodách zemřeli, osm jich utrpělo těžká a devět lehká zranění,“ vypočetla prázdninovou statistiku nehodovosti cyklistů Kateřina Dohnalová.

Mezi kuriózní nehody patří ty, jejichž účastníky jsou dva cyklisté. Jedna taková se před nedávnem stala na silnici mezi Karlovými Vary a Kyselkou. „Jeli zde za sebou dva kolaři. Ten, který jel vzadu, nedodržel bezpečnou vzdálenost a nestačil zareagovat na náhlé zpomalení svého kolegy,“ popsal tuto nehodu karlovarský mluvčí Valenta.