Na trestné činnosti se podíleli i další podnikatelé z Karlovarska a také muž z Klatovska. Obžalovány jsou i čtyři společnosti. Za poškození finančních zájmů Evropské unie a další trestné činy hrozí obžalovaným až desetileté nepodmíněné tresty.

„Mohu potvrdit, že ve věci již byla k našemu soudu podána obžaloba, a to pro pokračující zločin poškození finančních zájmů Evropské unie, spáchaný dílem ve stadiu pokusu, dílem dokonaný, ve spolupachatelství, v jednočinném souběhu se zločinem dotačního podvodu. Dále pro pokračující zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Ve věci je celkem deset obžalovaných, z toho šest fyzických osob a čtyři společnosti,“ vyjmenovala mluvčí KS Plzeň Jana Rubášová. Dodala, že hlavní líčení ve věci ale dosud nebylo nařízeno a že nelze sdělit žádné bližší podrobnosti k obžalobě.

Podle informovaného zdroje Deníku měl být hlavním organizátorem dotačních podvodů již zmíněný Jan B., jehož, stejně jako další obžalované, v této fázi ještě nelze označit plným jménem. „Tento podnikatel je obžalován hned z několika trestných činů. Za prvé jako statutární orgán společnosti požádal ministerstvo průmyslu a obchodu o dotaci na rozšíření technologického vybavení pro kovovýrobu. Při podání žádosti zamlčel, že pořizované strojní zařízení bude zakoupeno v Číně od společnosti, kterou ovládal prostřednictvím další společnosti, a to za cenu odpovídající výši žádané dotace. Přičemž společně s dalším obžalovaným, Davidem K. (53), opakovaně navštívil Čínu, kde vše dohodli. K zakrytí těchto skutečností vyhlásil formální výběrové řízení na dodavatele strojního zařízení,“ informoval zdroj s tím, že po dohodě se přihlásily dvě společnosti, z nichž jedna, spoluobžalovaná, vyhrála.

Ilustrační foto.
Falšovali školení, aby zneužili evropské dotace

Následovaly další poměrně složité machinace, jejichž výsledkem bylo, že podle žalobce způsobil Jan B. České republice škodu 13,5 milionu korun.

Při dalším dotačním podvodu měl Jan B. připravit stát o pět milionů a při dalším si měl spolu s dalšími přijít dokonce na 28,5 milionu korun, přičemž většina této sumy pocházela ze strukturálních fondů Evropské unie. Kromě toho nepřiznal Jan B. podle obžaloby příjmy společnosti sídlící na Britských panenských ostrovech, jež mu chodily na soukromé konto. Stát tak měl připravit o bezmála 2,3 milionu korun. Další obžalovaní, Miroslav R. (66), Luděk P. (53), Petr K. (56) a Jan V. (43) měli být do protizákonného jednání různým způsobem zapojeni. Např. Miroslav R., jednatel další karlovarské firmy, měl po dohodě s Janem B. a Davidem K. získat neoprávněně dotaci ve výši bezmála deset milionů korun. I on podle obžaloby zamlčel, že zboží bude zakoupeno v Číně od firmy ovládané Janem B.