Přemlouvala svou nezletilou dceru, aby souložila s HIV pozitivním mužem i přesto, že věděla, že muž je nebezpečným virem infikovaný. Devětatřicetiletá Margita P. z Karlovarska, sama touto chorobou nakažená, za to půjde na pět let do vězení.

V úterý o tom rozhodl Krajský soud v Plzni. Na výši trestu se obžalovaná domluvila se státním zástupcem. Margita P. i státní zástupce se vzdali práva na odvolán a rozsudek už je tak pravomocný. Žena se k rozsudku nevyjádřila, po jeho přečtení beze slova odešla z jednací síně.

K sexu s šestapadesátiletým mužem, který Margitě pronajímal byt, mělo docházet už od roku 2017, kdy bylo dívce pouhých jedenáct let, až do roku 2020. „Neučinila jako matka, která měla pečovat o zdraví své dcery žádné kroky k tomu, aby dalším pohlavním stykům s ním zabránila. Když s ním dcera nechtěla další styky vykonávat, tak ji přemlouvala, aby v pohlavním styku s ním pokračovala,“ uvedla soudkyně Lucie Bočková. Dodala, že žena dceři říkala, aby nepřestávala kvůli novorozené sestře a myslela přitom na ni.

Policejní pátrání v lese. Ilustrační foto.
Houbařka u Nezvěstic sjela ze svahu a uvízla na kořeni. Našla ji policie

Margita P. v říjnu 2020 tajně porodila dceru. O pomoc při porodu požádala svou tehdy čtrnáctiletou dceru. „Přesto, že byla v tu dobu v důsledku porodu silně zakrvácená, čímž nezletilou dceru vystavila kontaktu s její krví a plodovými obaly,“ sdělila v úterý předsedkyně senátu.

Hospitalizace novorozeněte

Žena také po porodu nezajistila miminku potřebnou lékařskou péči, která spočívá v podání speciálních léků, tzv. antiretrovirotik a přes týden kojila ji mateřským mlékem. „Dalšímu kojení bylo zabráněno až když novorozenou dceru donesla k lékařskému ošetření,“ konstatovala Bočková. Novorozené dítě bylo následně hospitalizované v karlovarské nemocnici. Zda se i dítě virem HIV nakazilo, lze zjistit až v pozdějším věku.