Spadeno měl především na společnosti zabývající se prodejem stavebního materiálu, nářadí nebo půjčováním nářadí. Obviněný muž je v současné době stíhán za osm případů. S největší pravděpodobností ale nejde o konečné číslo, což platí také pro způsobené škody, které se mohou vyšplhat do statisíců korun. Okresní soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby a v případě prokázání viny mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.


Podvodník od listopadu loňského roku do začátku února letošního roku vystupovat jménem hned tří společností. Přitom v jedné byl zaměstnancem, další firmu si koupil a se třetí firmou neměl nic společného.

„Obviněný muž nejednou využil toho, že na různých prodejnách stavebního materiálu byl znám jako osoba zastupující určitou společnost. Osobně objednal a následně pro svoji vlastní potřebu neoprávněně odebral různé zboží. Například ruční a elektrické nářadí či ochranné pomůcky, aniž by byl ale jednatelem firmy k takovému počínaní oprávněn. Na zboží, které takto odebíral, si nechával vystavit fakturu na firmu. Celkem měl tímto způsobem zakoupit zboží za zhruba 156 000 korun,“ uvedla k případu mluvčí krajské policie Kateřina Böhmová.

V jiné firmě zase podvodník předložil jejím zaměstnancům doklady o koupi společnosti s tím, že nyní bude zboží odebírat právě na tuto firmu. Na základě toho mu byla vytvořena registrace s možností odběru zboží bez uhrazení zálohy do výše 50 000 korun. Obviněný využil tohoto kreditu a odebral třikrát na svoji firmu zboží v hodnotě téměř 41 000 korun.
„V dalších dvou případech vystupoval jako zaměstnanec společnosti s oprávněním odebírat různé zboží, ačkoli k tomuto nebyl nikdy pověřen. Neoprávněně tak pro svoji vlastní potřebu objednal a odebral různé zboží u dvou firem. V jedné firmě si vzal zboží na fakturu za 60 000 korun. Ve druhém případě, s ohledem na vyčerpaný limit firmy, nebyl obchod uskutečněn a zboží za 31 500 korun mu nebylo vydáno,“ poznamenala policejní mluvčí.

Ilustrační foto.
Bezpečí žáků zajistí kamery

Obviněný měl také ve stavebninách předložit zaměstnancům prodejny listinné doklady o tom, že je oprávněný zástupce firmy, kterou vlastní. Tak došlo k uzavření rámcové smlouvy na pronájem bouracího kladiva. Obviněný zapůjčené nářadí v hodnotě 27 000 korun hned týž den zastavil v zastavárně za 3 500 korun.

„Obviněný muž během několika málo měsíců poškodil pět firem. Pohyboval se jak v Karlovarském kraji, tak také v jiných krajích. Je tedy pravděpodobné, že poškozených společností bude více i z jiných regionů, zejména se může jednat o Plzeňský či Ústecký kraj,“ dodala Böhmová.

Vykutálený ptáček měl navíc v prosinci loňského roku slíbit důvěřivému manželskému páru, že je schopen poskytnout právní služby díky tomu, že má údajně kamaráda právníka. Tyto služby měly spočívat v možnosti snížení splátek insolvence.
Na základě těchto informací pak manželé obviněnému předali dvě zálohy na právní služby v celkové výši 41 500 korun.

Při kontrolní akci použili policisté i čtyřkolku se sněžnými pásy.
Policisté si prověřili největší lyžařská střediska v regionu