Policie ČR zveřejnila aktualizované údaje o celkové kriminalitě a je zcela jasné, že ani po náročné letní sezoně nenastává čas klidu. Statistika přinesla překvapivé údaje zatímco například v Praze, Středočeském nebo Jihomoravském kraji počet vloupání klesl, ve Zlínském nebo Karlovarském kraji došlo ke skokovému nárůstu. Celkové škody jsou již o pětinu vyšší než za stejné období v loňském roce a nadcházející zima bude podle odborníků kritická.

Vloupání přibývá

V meziročním srovnání je celkový počet vloupání v letošním roce vyšší bylo vykradeno o 25 % více rodinných domů (konkrétně 535), o 6 % více bytů (konkrétně 349) a o 12 % více chat nebo chalup (konkrétně 284) než za stejné období v roce 2012. Září sice přineslo v některých regionech mírné zbrzdění tohoto trendu, ale podle odborné veřejnosti to rozhodně neznamená konec nárůstu tohoto typu kriminality.

Bude zimní sezona kritická?

Kritická by mohla být přicházející zimní sezona. Terčem se stanou především zazimované rekreační objekty, tedy chaty a chalupy, v době vánočních svátků pak také byty a domy. Letošní pozdní podzim a zima by tak mohly být nejkritičtější za poslední roky.

„Pokračující nárůst krádeží vloupáním, kterého jsme v roce 2013 svědky, je důsledkem především stále tíživější ekonomické situace obyvatelstva," vysvětluje Jiří Kameník, prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb. „Nárůst bude s největší pravděpodobností pokračovat v období Vánoc a s největší pravděpodobností i celý příští rok. A podle mého odhadu se bude v roce 2014 počet krádeží vloupáním nadále mírně zvyšovat."

Nejvyšší počet vloupání na obyvatele je nadále v Praze a Středočeském kraji, nejméně ve Zlínském a Pardubickém kraji.

Špatné zabezpečení

Odborná veřejnost dlouhodobě upozorňuje, že nejen počet vloupání, ale také škody na majetku by mohly být výrazně nižší. Důvodem je malá schopnost Čechů efektivně zabezpečit svůj majetek a nedodržování základních odborných pouček. Problémem je také nákup levné a nekvalitní zabezpečovací techniky, která nesplňuje odpovídající české normy.

Český výrobce zámků a kování ze Žďáru nad Sázavou, společnost Tokoz, například ve svém interním šetření zjistil, že v České republice nejsou dostatečně zabezpečeny čtyři z pěti objektů. „S nerespektováním základních zásad ochrany majetku se setkáváme dlouhodobě," uvádí Lucie Filová, specialista společnosti Tokoz. „Běžné jsou staré dveře s nedostatečně kvalitním kováním a třicet let starou zámkovou vložkou. Uvnitř objektů se setkáváme s minimálním anebo dokonce žádným zabezpečením cenného majetku. Objekty, jako jsou dílny nebo garáže, kde je často majetek v desetitisícových hodnotách, jsou často zcela nechráněné. A to je běžné u více než 80% objektů v ČR."

Důvodem může být podle Petra Fráze, koordinátora projektu Bezpečná země, také špatná orientace zákazníka při výběru zabezpečovací techniky. Právě projekt Bezpečná země, který vznikl pod záštitou MVČR, PČR a městských strážníků, by měl situaci změnit. Nabídne totiž jasné odlišení výrobků, které splňují dané bezpečnostní třídy definované státní normou.

„Projekt Bezpečná země vysvětlí občanům, jaký je rozdíl mezi certifikovaným výrobkem a výrobkem bez certifikace, v naprosté většině zcela nekvalitním," uvádí Fráz. „Přitom certifikovaný a bezpečný výrobek neznamená vždy vysoké náklady. Například cylindrická vložka ve 3. bezpečnostní třídě se dá koupit od 590 do 700 korun včetně sady pěti klíčů".