Vše se odehrálo již na přelomu let 2015 a 2016. Doucha chtěl tehdy dosáhnout podmínečného propuštění Maliny, který si ve věznici ve Všehrdech odpykával pětiletý nepodmíněný trest za zpronevěru. Podle obžaloby, která zazněla u Okresního soudu v Karlových Varech, měl Novák Douchu nejen instruovat, jak postupovat, ale také za to vzít úplatek ve výši nejméně 80 tisíc korun. V případu rozhodl okresní soud, poté odvolací Krajský soud Plzeň, jenž případ vrátil zpět do Karlových Varů, kde letos v červnu dostal Novák podmínku a Doucha tříletý zákaz činnosti. Po dalším odvolání obžalovaných i státní zástupkyně, která chtěla oba muže poslat za mříže, rozhodoval nyní opět krajský soud, který zrušil rozsudek z Karlových Varů a vynesl nový, definitivní verdikt.

Odsoudil je za to, že Novák coby soudce okresního soudu nejpozději 14. prosince 2015 instruoval advokáta Douchu, kdy je třeba u uvedeného soudu podat žádost o podmíněné propuštění Tomáše Maliny, jehož Doucha obhajoval, aby byla s největší mírou pravděpodobnosti přidělena k vyřízení do senátu Nováka, což Doucha učinil. Novák případ na stůl skutečně dostal, tím to ale neskončilo. Soudce advokátovi poté opakovaně radil, jak má postupovat, aby odstranil nedostatky v žádosti. Poradil mu i to, že návrh na podmíněné propuštění Maliny může podat i nohejbalový oddíl, který se za odsouzeného zaručí. Popsal přitom konkrétní body, co musí návrh obsahovat. Doucha návrh od sportovců získal a soud 7. ledna 2016 Malinu skutečně propustil. Podle odvolacího senátu se tak Novák dopustil přečinu pokusu zneužití pravomoci úřední osoby a Doucha pomoci k tomuto trestnému činu. Oba muži dostali shodně roční trest, podmíněně odložený na zkušební dobu jednoho roku. „Nebyly dány podmínky pro uložení nepodmíněného trestu,“ vysvětlil předseda senátu Pravoslav Polák.

Obžalovaného (uprostřed) vede eskorta do soudní síně.
Alkohol krade člověku život, řekl Rumun, který opilý pobodal krajana

Za předání úplatku ale muži s titulem JUDr. odsouzeni nebyli, v tomto bodě byli zproštěni obžaloby. „Ke korupci neexistoval jediný přímý důkaz.  Přes určité podezření netvořily nepřímé důkazy uzavřený řetězec,  který by jednoznačně prokazoval vinu obžalovaných,“ uvedl Polák, který konstatoval, že Malina měl být podmíněně propuštěn na svobodu už v prosinci 2015 a Novák chyboval, když tak neučinil. V obsáhlém odůvodnění také připomněl, co rozsudek pro obžalované znamená. „Soudce ztratil odsouzením bezúhonnost a v důsledku toho i talár,“ řekl s tím, že v případě Douchy se dá očekávat totéž, konečné slovo ale bude mít advokátní komora.

Rozsudek je pravomocný. Jedinou šancí je pro obžalované už jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Zda ho využijí, nechtěli po líčení komentovat.