Jako zřizovatel střední školy si ji nárokuje Karlovarský kraj. Problém je v tom, že ji při prodeji podniku Amati Denak správce konkursní podstaty zahrnul do majetku firmy.

"Při prozatím posledním líčení, které trvalo zhruba tři a půl hodiny, vyslechl soud svědectví o tom, zda sbírka patří a patřila škole. Jedním ze svědků byl i bývalý obchodní ředitel Amati, který potvrdil, že sbírka nikdy nebyla v evidencích firmy, což se potvrzovalo i při pravidelných inventurách v podniku," řekl starosta Kraslic Otakar Mika, který soudního líčení zúčastnil osobně.

Jako další svědek byl pozván bývalý ředitel Amati Denak Manfred Prem. Ten se nemohl ze zdravotních důvodů líčení zúčastnit, ale poslal čestné prohlášení. "V něm uvedl, že byl vždy přesvědčen o tom, že sbírka nástrojů patřila vždy škole. Konkurzní správce argumentoval tím, že sbírka byla uložena na půdě a nikdo se o ni nezajímal. Tak ji vydražili," dodal Mika.

Soudní líčení bylo odročeno. Muzikanti, politici i obyvatelé Kraslic se shodují na tom, že unikátní sbírka hudebních nástrojů by měla zůstat v Kraslicích. Pokud soud rozhodne, že by měla připadnout kraji, chce s ním vedení města jednat a vystavit ji ve městě.

Policisté vyšetřují velkou loupež v karlovarském zlatnictví.
Zloději ukradli ve zlatnictví u kolonády šperky za více než 5 milionů

Spolu s nimi podporuje tuto snahu i řada muzikantů. Jedním z nich je Josef Novotný, který má ve své kronice dobové materiály například o největší vyrobené tubě, která je součástí sbírky.

„Vyrobili ji ve fabrice v Kraslicích na místě bývalých ČSAD, dnes sběrného dvora. Naposledy byla představena na kraslických slavnostech na náměstí někdy v roce 1998,“ říká Novotný. Na fotografiích ukazuje svého bratra Milana, rovněž muzikanta, jak na tubu hraje.

„Pokud jen něco ze sbírky zmizí, už to nikdo nikdy nedá dohromady celé,“ dodává a zároveň ukazuje petiční arch plný podpisů, kde lidé dávají najevo, že sbírku chtějí v Kraslicích. Podepisují se také lidé ze sousedního Německa. I tam nápad podporují.