Padlo pět obvinění a jeden z party, jednadvacetiletá žena, už byl dokonce odsouzen. Organizátorce celé akce, čtyřicetileté ženě, pak hrozí v případě prokázání viny až osmileté vězení.

Právě čtyřicetiletá žena jako obchodní zástupkyně společnosti, která poskytuje úvěry, poskytla úvěr jednadvacetileté ženě a o pět let staršímu muži.

Přitom věděla, že žena je studentkou bez příjmů, muž má dluhy i exekuce a peníze chtějí použít na jiný účel, než bylo stanoveno ve smlouvě.

„Mladá žena oficiálně odčerpala úvěrové prostředky ve výši půl milionu korun na rekonstrukci bytové jednotky. Na tyto účely však peníze nikdy nešly. Smlouva, kterou dvojice podepsala, je sice zavazovala na použití finančních prostředků k rekonstrukci bytu, ale už když s nimi obchodní zástupkyně smlouvu uzavírala, věděla, že peníze chtějí použít na jiný účel. Konkrétně na splacení dluhů muže a rekonstrukci restaurace,“ uvedla mluvčí krajské policie Kateřina Böhmová.

Čtyřicetiletá žena měla podle policejní mluvčí druhou ženu instruovat, co vše je nutné doložit. Obviněná tak od ní přebírala různé nepravdivé listiny jako třeba potvrzení o výši příjmů.

Vřídelní kolonáda.
Město čeká unikátní operace. Stěhuje se technické srdce Vřídelní kolonády

Ty následně s vědomím, že nejsou pravdivé, měla předložit v rámci schvalovacího procesu úvěrové společnosti.

„V případu padlo již několik obvinění a dokonce jeden rozsudek. Šestadvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání účasti na zločinu úvěrový podvod, který měl organizovat. Jednadvacetiletá žena byla za úvěrový podvod již odsouzena Okresním soudem v Karlových Varech,“ poznamenala Böhmová.

Obvinění si vyslechli také další dva lidé. Osmatřicetiletý muž byl obviněn ze zločinu úvěrový podvod spáchaného formou účastenství, jelikož měl dát tip šestadvacetiletému muži, jakým způsobem a koho zkontaktovat, aby získali úvěr. „Muž měl následně od již odsouzené jednadvacetileté ženy obdržet provizi ve výši čtyři procenta z vyplacené částky, tedy kolem 20 000 korun,“ konstatovala mluvčí policie.

Poslední muž byl také obviněn z účasti na zločinu úvěrového podvodu. Ten měl jako pomocník opatřit organizátorovi fiktivní potvrzení o výši příjmu pro jednadvacetiletou ženu.

„Úvěrové společnosti vznikla škoda ve výši 500 000 korun. Do současné doby nebyla uhrazena jediná splátka úvěru,“ dodala Böhmová.

Již popatnácté se v karlovarské galerii umění konala tradiční akce pro 16 tvořivých dětí, které baví výtvarné aktivity.
FOTO: Galerie připravila výtvarné léto pro tvořivé děti