Oznámil to během středečního líčení u Krajského soudu v Plzni. Oba obžalovaní, kteří jsou stíháni na svobodě, účast na vraždě odmítají. Jejich advokáti je chtějí kvůli nedostatku důkazů a nejasnostem zprostit viny.

Zásadním důkazem je podle státního zástupce výpověď korunního svědka, který měl vraždu spatřit na vlastní oči. Svědek se ale přihlásil až deset let po vraždě. Vypověděl, že viděl, jak oba muži jedou autem a za sebou vláčí muže přivázaného za opasek na laně. Dalším důkazem měly být pachové stopy mrtvého na oblečení Novotného.

Zdroj: Barbora Hájková

Špatná pověst

Věrohodnost hlavního svědka ale zpochybnila v závěrečné řeči obhajoba. „Svědek, který je dosud nepravomocně odsouzen, má sklon k protiprávní činnosti a sklony k tomu si vymýšlet. Navíc má velice špatnou pověst,“ uvedl advokát Novotného Jaroslav Vovsík s tím, že během letošní zmatené výpovědi se svědek znevěrohodnil sám.

Střet osobního auta s kamionem na silnici I/20 u odbočky na Klášter.
Pět zraněných po střetu osobního auta s nákladním, silnice I/20 uzavřena

Právník rovněž zdůraznil, že celý proces nepřinesl žádné nové důkazy a proto by měl být jeho klient zproštěn obžaloby. To stejné kvůli nedostatku důkazů a pochybné výpovědi hlavního svědka požadoval také Šeptákův advokát Miroslav Kutílek. Ten upozornil, že na dobu činu má Šepták alibi. „Z sms komunikace mezi ním a jeho tehdejší přítelkyní vyplývá, že byl doma,“ poznamenal Kutílek.

Vražda se k soudu dostala až po deseti letech od spáchání. Policie sice v roce 2008 podezírala Novotného, kvůli nedostatku důkazů byl ale případ odložen. Po tom, co vypovídal korunní svědek, policie Novotného a Šeptáka v červnu 2018 zatkla. Za vraždu spáchanou zvlášť trýznivým způsobem jim hrozil až doživotní trest. Plzeňský krajský soud však v roce 2020 výpověď svědka označil jako velmi nevěrohodnou a nedostačující pro odsouzení a oba muže osvobodil.

Verdikt za týden

Odvolací soud pak dospěl k tomu, že není důvod výpověď svědka zpochybňovat. Rozsudek tak vrchní soud zrušil a případ vrátil zpět do Plzně. Verdikt by měl padnout příští týden.