Krajský soud v Plzni se včera začal zabývat vraždou, která se stala v únoru v Sokolově. Sedmašedesátiletému Němci Milanu A., který podle obžaloby zabil nožem svou o 30 let mladší manželku, hrozí až 18 let za mřížemi.

K vraždě došlo v bytě, v němž kromě Milana A. a jeho ženy žily také jejich dvě malé dcery. Poté, co obžalovaný kuchyňským nožem ženu ubodal, vyzvedl dcery a odjel do Německa. Ačkoli se na místní policejní stanici ke všemu přiznal, u soudu tvrdil, že vraždu ženy na svědomí nemá.

„Prohlašuji, že jsem ji nezabil. Objevil jsem ji v ložnici, kde ležela na zemi. Na břiše měla krvavý flek a ležel na ní nůž," řekl muž během výpovědi, která trvala několik hodin. V inkriminovaný den prý ráno odvezl mladší dceru do školy a poté se se svou manželkou vrátil domů. Následovaly neshody, během kterých mu žena měla naznačit, že i s dětmi hodlá odejít. Na to, co přesně se v době vraždy stalo, si nevzpomíná. Po hádce v kuchyni se odebral do obývacího pokoje a zhruba po hodině prý zjistil, že jeho manželka už je po smrti. „Neumím si to vysvětlit. Vzpomínám si jen, že mě strašně pálil nos a krvácel jsem z pusy," řekl.

Na policii se k všemu přiznal

Na tělo manželky položil Milan A. skleněnou růži, ručně psaný vzkaz a jel vyzvednout dcery. S nimi se poté vydal do Bavorska ke své starší dceři, která zde žije. Následovala cesta na polici, kde se ke všemu přiznal. Později podle svých slov sám požádal, aby byl vydán do České republiky.

Milan A. se nejprve v soudní síni poté, co mluvil o svých dětech, rozplakal. Často také mluvil o věcech, které s činem nesouvisely. Lpěl například na tom, že ho policie už nepustila na místo činu, kde si nechal deník, do kterého si každý den vše zapisoval. Tvrdil také, že zatímco policie v České republice od začátku případ řeší jako vraždu, jejich němečtí kolegové mu sdělili, že jde o zabití.

Milanu A. hrozí až 18 let ve vězení. Líčení bude pokračovat výslechy svědků a také znalců.