Deset členů zločineckého gangu, který měl dlouhé roky vydírat podnikatele v západních Čechách a za jejíhož šéfa je považován ostrovský podnikatel Milan Zádamský, nadále zůstává ve vazbě. Krajský soud přitom už v pondělí 6. října rozhodl, že členové gangu budou propuštěni na svobodu z vazby na základě složení kauce ve výši 8 milionů korun.

Krajská státní zástupkyně, která má případ na starosti, se na místě ale proti rozhodnutí soudu ihned odvolala a podala stížnost k Vrchnímu soudu v Praze. Ten však podle informací Deníku do pondělního odpoledne v tomto případě nerozhodl.

V nejistotě tak zůstávají desítky svědků, kteří v neprospěch gangu Zádamského u soudu i v přípravném řízení svědčili a své negativní zkušenosti s touto skupinou vylíčili na desítkách stran soudního spisu.

„Dokument ohledně odvolání proti verdiktu krajského soudu, který rozhodl, že členové gangu mají být propuštěni na svobodu, jsme ještě neobdrželi,“ informoval včera mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt. Jak doplnil, další a novější informace k tomuto případu bude mít vrchní soud až zřejmě v polovině tohoto týdne.

„I kdyby odvolání vůči propuštění z vazby přišlo poštou v úterý, soud o něm rozhodne zřejmě nejdříve až ve středu,“ dodal Fořt.

Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze nemění ale nic na průběhu soudního řízení. I kdyby byli členové gangu propuštěni na svobodu (10 jich sedí ve vazbě, jeden byl propuštěn z vazby už před rokem a další si odpykává trest za jinou činnost), i tak je ale soudní přelíčení nemine.

První další stání po odročeném jednání hlavního líčení je nařízeno už na 10. listopadu, další na 11. listopadu, 18. – 21. listopadu, poslední v tomto roce by se mělo konat 5. prosince.

A co na vývoj kauzy říkají čtenáři v diskusi na internetu Deníku? „Zaprodaní. Jak můžetee pustit ven tu verbež?!“ nebo „A to je vizitka atmosféry v Česku. Máš prachy, můžeš vraždit a dál krást - nic se ti nestane. Jen proboha nepracuj a nechovej se jako člověk… To by tě mohlo stát život!“

Ivana Kalinová, Jana Kopecká