„Je ti mezi 16 a 24 lety, ráda bys opustila školu a zařídila si život po svém? Chceš si kupovat věci, aniž bys na ně musela měsíce šetřit, sníš o zajímavé a dobře placené práci? Chceš procestovat svět, vypadnout z nudné české reality a přemýšlíš o tom, že zkusíš štěstí někde v zahraničí? Tak tady je příležitost! Zavolej na 605…, a my vše zařídíme.“

Podobných inzerátů je spousta.

Zejména dívky by si ale měly dát pozor. „Mnoho agentur totiž nabízí prostřednictvím takto nevinných inzerátů v tisku práci v sexbyznysu,“ varuje Andrea Kávová, mluvčí sokolovských policistů.

Jak se tedy nenechat napálit náhončími vykřičených domů?

„Inzerát na práci v zahraničí by měl předně obsahovat přesný název agentury nebo firmy, která práci nabízí, včetně jejího jasného popisu,“ radí Kávová. Pro práci v zahraničí je podle jejích slov zvláště důležitá zmínka o pracovním povolení a zdravotním pojištění. „Pokud tyto náležitosti neuvádí zprostředkovatelská firma přímo v inzerátu, měly by být později bezpodmínečně zakotvené v pracovní smlouvě,“ pokračuje policejní mluvčí.

Kdyby měl zájemce o práci v zahraničí i přes všechno pochybnost, může se obrátit s prosbou o pomoc a někoho, kdo se v podobných nabídkách vyzná. „Mohou to být rodiče, úřady práce, zprostředkovatelské firmy i policie,“ tvrdí Kávová.

Pokud už si mladý člověk se zaměstnavatelem v zahraničí „plácne“, nabízí Andrea Kávová několik užitečných rad, jak minimalizovat možná rizika: „Informujte důvěryhodné přátele a příbuzné o svém odchodu. Zanechte přesnou adresu místa, kam odjíždíte, včetně jména zaměstnavatele. Domluvte se, do kdy pošlete zprávu, jak jste se na novém místě zařídili, a tento termín dodržte. Snažte se získat co nejvíce kontaktů v zemi, do které máte za prací namířeno. Zanechte doma fotokopii cestovního pasu a svou poslední fotografii.“