Šestadvacetiletý Miroslav Kozmér z Chodova u Karlových Varů, který byl loni v prosinci spolu s manželi Michaelou a Filipem Karbanovými (oba 29) odsouzen k šestnácti letům vězení za podíl na brutální vraždě německého občana (36), s žádostí o znovuotevření případu nepochodil. Krajský soud v Plzni mu totiž v úterý nevyhověl.

Kozmér chtěl nyní před soudem dokázat, že smrticí údery nezasadil cizinci on, ale Karban.

Podle prosincového rozsudku krajského soudu a březnového rozsudku soudu vrchního, se totiž na fyzické likvidaci Němce podíleli oba. Jako důkaz mělo posloužit svědectví Karbanovy manželky Michaely a ženy, která s ní několik dní strávila ve vazbě. Tato žena, která je mimo jiné vyšetřována pro obchod s pervitinem, adresovala soudu dopis, ve kterém líčí, že slyšela rozhovor manželů Karbanových v borské věznici krátce po vyhlášení prosincového rozsudku.

Z dopisu vyplývá, že Němce zavraždil Karban, kterého za to už poslal soud na 17,5 roku do vězení. „On jí řekl, že zabít ho nechtěl, že chtěl jen peníze a chlapa vytrestat. Jenže když se ho ten dotyčný zeptal, co je vlastně zač, když prodává vlastní ženu, vzteky se neudržel, vzal nůž a několikrát ho bodl,“ citovala předsedkyně senátu Ivana Růžičková z dopisu.

Když však měla žena včera zopakovat před soudem to, co psala do dopisu, vzpomínala si jen matně a nepřesně. Před soudem vypovídala i Karbanová, která si 17,5letý trest odpykává ve věznici v Opavě. Svého manžela, kterého v minulosti vždy líčila jako milující bytost, najednou označila jako nelítostného tyrana, který ji bil a ze kterého měla strach.

Soudkyně také marně hledala vysvětlení, proč se Karbanová na soud neobrátila hned poté, co vedla tak závažný rozhovor s manželem. Trestní senát po všech předložených důkazech došel k závěru, že okolnosti týkající se Kozmérovy žádosti o obnovu procesu jsou zinscenovány. „Karbanová nemohla přijít Kozmérovi na jméno. Ale pak si uvědomila, že byla pravomocně odsouzena za vraždu, a jenom reagovala na rozhodnutí vrchního soudu,“ uvedla Růžičková. Onou reakcí bylo několik dopisů, které Karbanová zaslala Kozmérovi. V těch uvádí, že jistá žena, která s ní byla ve vazbě, zaslala soudu dopis, který prokáže jeho nevinu. Píše také o tom, že za všechno může Karban, a v neposlední řadě nabádá Kozméra, aby zažádal o znovuotevření případu, a slibuje, že ona i pisatelka dopisu přijdou rády svědčit.

Soud navíc zapochyboval o tom, zda je spoluvězeňkyně, která dopis psala, jeho skutečnou autorkou. „Svědkyně nepoužívá ten slovník, který je užitý v dopise,“ řekla Růžičková.

„Bez povšimnutí nemohl soud nechat ani to, že obhájce obou žen je totožný,“ podotkla Růžičková. Karbanová se o dopise měla čirou náhodou dozvědět od něj. Zarážející také je, že tak jako Karbanová oslovila Kozméra až po rozhodnutí vrchního soudu, stejně načasovaný byl i dopis zachycující rozhovor manželů.

Kozmér v úterý 9. června podal proti rozhodnutí soudu stížnost.